srijeda, 16. prosinca 2015.

ČOKO-LUDIĆI


..ludići će vas zaluditi!!... mali će vas ‘nutties’ osvojiti svojim okusom i neodoljivošću!... bez jaja, bez dodatnog šećera, a savršeno fini!        


Sastojci

Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):
     125g sitno izmljevenih oraha
     200g integralnog brašna
     2 žlice škrobnog brašna / gustina
     4-5 usitnjenih klinčića
     1/2 žličice cimeta
     1 vrećica vanilin šećera
     3 žlice ruma za kolače
     125g stolnog margarina (za kolače)
     2 pune-puncate žlice meda
    Fil:
     150g tamne čokolade
     1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
     2 žlice ruma
     2 žlice krupnije mljevenih oraha
    Završnica:
     50g tamne čokolade
     2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
      ostatak krupnije mljevenih oraha

Priprema

    Orasi:
    Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.

    Keksi (za 35-40 ludića):

    1
    Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
    Fil:
    Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
    Završnica:
    1 Priprema Čoko-ludića – malo kasnim, al bolje ikad nego …;))))))))) /slika/287274/
    g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.
    2
    A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
    Napomena:
    Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
    Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
    1
 Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .

    Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često :DD ;))
    1
    Gric-gric!
    p.s. Zaboravih napomenuti da mi je ostalo par keksića viška koje sam samo nakapala čokoladom i s guštom smo ih izgrickali! :))

0 komentari:

Objavi komentar