ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

MOJA ČOKOLADNA TORTA


Torta koju često radim za dječje rođendane, veoma sočna i puuuuna
čokolade...Fina kiselkasta nota mami i one koji nisu ljubitelji slatkog (kojih
 zasigurno nema mnogo). Odlučila sam podijeliti ovaj recept s vama nakon
nagovaranja prijatelja koji me uvjeravaju da je torta odlična pa se nadam da
će i vas oduševiti. Nemojte se uplašiti velikog teksta koji sam priložila jer
torta nije prezahtjevna, sve sam potanko objasnila tako da olakšam i
početnicima u pečenju slastica!!! Torta je lagana, bez teških krema, djeca je
obožavaju i traže još!!!

Autor: Pat-Mat
 2h Srednje zahtjevno
Sastojci 12 osobe
BISKVITNO TIJESTO
8 kom svježih jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa (ili Kraš ekspressa i sl.)
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka
ČOKOLADNA KREMA:
1 l mlijeka
4 vrećice praška za puding čokolada
150 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
250 g margarina za kolače
ostali sastojci:
0,5 l slatkog vrhnja
15 dag čokolade za kuhanje
30 dag marmelade po želji (marelica, šipak)
7 dag margarina za kolače
oko 0,5 kg ticino mase za prekrivanje torte (po želji)

Priprema

1. BISKVIT: Odvojite žumanjke od bjelanjaka, izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne
bude pjenasto, lagano dodajte brašno pomiješano s kakaom (ili Kraš ekspressom) i
praškom za pecivo, a na kraju kuhačom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka
kojemu ste dodali prstohvat soli prilikom izrade. Izlijte biskvitno tijesto u kalup za
torte (ja koristim kalup od 26 cm) prethodno namazan margarinom i posipan brašnom.
Pećnicu zagrijte na 170° C i pecite oko 35 minuta, dok se biskvit ne počne odvajati od
kalupa, a ako niste sigurni, probajte čačkalicom, ako je suha, biskvit je gotov. Ostavite
biskvit da se ohladi u kalupu te ga pažljivo nožem odvojite od kalupa ako je potrebno i

okrenite na tacnu i izrežite u 3-4 dijela po želji.
2. ČOKOLADNA KREMA: Izdvojite 3 dcl mlijeka i dobro izmiješajte pjenjačom s prašcima za
puding i šećerom, da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, i dok zavrije sklonite
s vatre i dobro umiješajte pjenjačom umućeni puding s mlijekom i vratite na vatru i
dalje miješajte dok krema ne postane gusta i čvrsta toliko da ne pada s kuhače. Dok je
krema kuhana sklonite ju s vatre i dodajte razlomljenu čokoladu te nakon 5 minuta
dok se malo otopi izmiješajte lagano mikserom da se povežu svi sastojci. Stavite kremu
hladiti, ali je povremeno promiješajte kuhačom da se ne stvori kožica od pudinga. Dok
je krema hladna dodajte izrađeni margarin i miješajte dok se svi sastojci dobro ne
povežu. Ako vam se slučajno vide svijetle točkice od margarina u kremi, izdvojite
 nekoliko žlica kreme u posebnu posudu koju malo zagrijte dok se krema ne otopi (može
u mikrovalnoj) i toplu natrag izmiksajte s preostalom kremom i neće biti grudica. Meni
se to dvaput dogodilo, ovisi o kvaliteti margarina za pečenje, neki budu prečvrsti pa ih
je teško izraditi. Sve u svemu, ako i bude nekoliko svijetlih točkica, okus neće
iznevjeriti, to se i ne primjeti u torti.
3. SASTAVLJANJE TORTE: Izmiksajte slatko vrhnje da bude čvrsto. Čokoladnu kremu i
istučeno slatko vrhnje podijelite u 2 dijela (ako imate 4 biskvitne kore, onda krema u 3
dijela). Prvu biskvitnu koru stavite na pladanj za posluživanje i tanko namažite
marmeladom od marelica (ili po želji drugog okusa, bitno da je marmelada kiselkasta i
torta bude bolja) i onda premažite čokoladnom kremom pa tučenim slatkim vrhnjem.
Preklopite drugom korom i pritisnite da se kreme dobro povežu. Drugu koru premažite
marmeladom, kremom i tučenim vrhnjom i preklopite trećom korom (ponovite postupak
i za četvrtu koru). Preporučam da stavite ravni lim ili teži ravni pladanj na zadnju koru
 oko 15 minuta pa da torta lijepo bude izravnana, ljepše će izgledati pogotovo ako tortu
želite prekriti ticinom. Dok je torta premazana kremama, pripremite čokoladnu glazuru
(otopiti na laganoj vatri izlomljenu čokoladu i dodati margarin narezan na listiće i
miješati dok se margarin ne istopi i poveže s čokoladom). Čokoladnu glazuru ostavite da
odmara nekoliko minuta da lakše premažete tortu (da se čokolada ne cijedi sa svih
strana). Dok ste tortu lijepo premazali čokoladnom glazurom, poravnajte ju sa svih
strana i pričekajte da se glazura dobro stegne prije ukrašavanja. Ukrasite po želji
tučenim vrhnjem ili prekrijte ticinom masom gdje preporučam da glazuru malo
premažete vodom (namočite ruke i prijeđite njima tortu sa svih strana) da se dobro
zalijepi. Za veću tortu povećajte sastojke za polovicu i ispecite pet kora, torta je
iznimno visoka i lijepa. Tortu dobro ohladite prije serviranja jer onda je najbolja.
Želim vam dobar tek i dobru zabavu prilikom sastavljanja torte, ali i njenog
degustiranja!!! Nadam se da ćete biti zadovoljni okusom i izgledom ove torte koja je
zaista veoma sočna, nije preslatka, oduševljava posebno dječicu, a i odrasle.

0 komentari:

Objavi komentar