petak, 26. lipnja 2015.

Monte torta


Sastojci:

Biskvit:

- 5 kom. žumanjaka
- 5 kašika šećera
- 5 kašika oštrog brašna
- 5 kašika mljevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašika kakaa
- 5 kom. bjelanjaka (snijeg)

Krema:

- 7 dcl mlijeka
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašika gustina
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 dkg margarina za kreme (ili maslaca)

Glazura:

- 30 dkg čokolade za kuhanje
- 400 ml slatko vrhnje



Priprema:

Biskvit:



Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
U većoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mljevene orahe, izmješati, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati snijeg od bjelanjka i lagano sjediniti masu.
Smjesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličina 26). Bistvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.

Krema:

U 2 dcl mlijeka dodati gustin i brašno, dobro izmješati i ostaviti sa strane. U preostalo mlijeko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuha. U prokuhalu smjesu dodati umućeni gustin i neprestano miješati da se dobije fina, glatka krema. U ohlađenu kremu dodati margarin.

Na ohlađeni bistvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se krema stegne.

Glazura:

Čokolade izlomiti i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući dok se ne dobije fina smjesa. Dobro prohladiti i preliti preko kreme. Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).

0 komentari:

Objavi komentar