četvrtak, 23. travnja 2015.

Najbolje “uradi sam” sredstvo za čišćenje prozora


Čistimo ih i glancamo, a uvijek nam se čini da ostane još neka mrljica. Prozori su prava muka. Ali, niste još probali sa našim receptom.

Čak se ni specijalna sredstva za čišćenje ne pokažu kao pravi majstori za prozore, kako ih predstavljaju. Međutim, najbolje je da se okrenemo našoj kuhinji. Tu nas uvijek čekaju najvernija sredstva za čišćenje. Osnova će nam biti obično sirće.

Sigurno su mnoge domaćice pokušavale sa sirćetom i to relativno uspješno, ali probaćemo ga nadograditi, poboljšati.

Koristite “tajni sastojak” – kukuruzni skrob. A, evo i recepta kako da napravite svoje domaće sredstavo za čišćenje prozora. Sasvim jednostavno.

Pripemite praznu i dobro opranu bocu od nekog prijašnjeg sredstava za čišćenje sa sprejom. Trebaće vam i cjediljka, žica za mućenje, sok od pola limuna, 1 kašika kukuruznog skroba, pola šolje običnog sirćeta i pola šolje vode. I, naravno, stare novine.

Iscjedite limun, procijedite sok kroz cjediljku da se riješite špica i, eventualnih, komadića limuna. Limunu dodajte sirće i kukuruzni skrob i sve dobro izmješajte. Smjesu uspite u bocu i dospite vodu. Promućkajte i vaše sredstavo za čišćenje je spremno.

Uvijek promućkajte prije upotrebe, našpricajte prozore i novinama obrišite prljavštinu.

0 komentari:

Objavi komentar