četvrtak, 23. travnja 2015.

Zapanjujuće korisna i zdrava biljka koja zadovoljava potrebu za slatkim, a bez kalorija!


Zapanjujuće je koliko je stevija korisna za mršavljenje. Osim što se ova biljka ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim. Ali, tu nije kraj – istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sistemu.

Taj se efekat postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta prije jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje, već je i ljekovit. Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2, jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje nivo šećera u krvi i potiče izlučivanje inzulina.

Osim toga, stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice – povišenog krvnog pritiska, osteoporoze, pretilosti, infekcije gljivicom Candidom albicanis i povišenog nivoa holesterola u krvi. Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti do visine jednog metra, uspijeva čak i u siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje.

Uzgoj stevije jednostavan je i jeftini postupak. Stevija je grmolika biljka koja se sadi u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se listovi i suše na suncu nekoliko dana. Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.

0 komentari:

Objavi komentar