ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Kolač od lisntaog testa, malina i puter kreme


Jeste li ikad čuli za svetski poznatu francusku poslasticu “mille feuille” što u prevodu znači hljadu listova ili hiljadu slojeva? Radi se o kolaču pravljenom od lisnatog testa, ukusne kreme i obično voća, a mogućnosti su nebrojene.


Mi vam danas donosimo recept za “mille feuille” punjen ukusnom puter kremom, džemom od malina i preliven šećernom glazurom i otopljenom čokoladom. Pronašli smo ga na Rockrecipes blogu.

Potrebni sastojci

450 g lisnatog testa

Puter krema

4 šolje šećera u prahu
1 šolja putera
2 kašike vanila ekstrakta
Nekoliko kašika mleka
Džem od maline

Za glazuru od vanile

1 ½ šolja šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta
Mleko

Glazura od čokolade

¼ šolje naseckane bele čokolade
1 kašika putera

Razvaljajte lisnato testo i isecite ga na tri kvadrata dimenzija 20 x 20 centimetara, poređajte na tepsiju, izbodite ih viljuškom stavite u frižider da se dobro ohlade. Nakon toga ih pecite u rerni zagrejanoj na 200C, 15 minuta. Svaku koru možete pritisnuti još jednom tepsijom da se testo previše ne napuhne. U tom slučaju ih pecite 20 minuta, 15 sa poklopcem i 5 bez poklopca.

Za kremu od vanile i putera jednostavno sve sastojke mutite mikserom dok ne dobijete penastu kremu.

Jednu četvrtinu kreme premažite preko prve kore, a preko premažite džem od malina. Drugu koru premažite jednom četvrtinom kreme pa je okrenite i stavite na džem, tako da džem dođe između dva sloja kreme.
Ceo postupak ponovite još jednom i kolač stavite da se hladi dok pripremate glazuru od vanile. Sve sastojke jednostavno izmešajte da dobijete gustu ali ipak pomalo tečnu glazuru. Čokoladu otopite na pari zajedno sa puterom i ohlađenu stavite u plastičnu vrećicu.

Glazuru od vanile prelijte preko ohlađenog kolača, a od otopljene čokolade napravite tanke linije pa ih čačkalicom oblikujte da dobijete lepe šare.

0 komentari:

Objavi komentar