petak, 25. prosinca 2015.

KOLAČ IZ ITALIJANSKE POSLASTIČARNE "ZUCCOTTO" TOPI SE U USTIMA

Sastojci

Za testo
4 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna
Fil
200gr čokolade za kuvanje sa većim
procentom kakaoa
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira*
50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže
Preliv
150gr čokolade
150ml slatke pavlake

Priprema
Piškota
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući
im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po
jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
2. Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju
dodati brašno polako ručno mešajući. Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom
za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se
ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
3. Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati
krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati "kupolu".
4. Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim
napuniti filom.
Fil
1. Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr
rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu
pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove,
a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
2. Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi,
tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom.
Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
3. Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena
od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci.
4. Ostaviti je da se stegne pre služenja.
Posluživanje
*Ja sam koristila običan, domaći, punomasni, neslani kravlji sir. Verujem da može i neki
drugi tog tipa...ili možda mascarpone. Umesto kora mogu se slagati gotove piškote, a
umesto čokoladne završnice može se posuti šećerom ili kakao prahom. Uživati u
božanstvenoj kombinaciji sastojaka... *Recept je iz lokalnog časopisa, došao je kao
poručen :-)

0 komentari:

Objavi komentar