petak, 23. listopada 2015.

VRHUNSKI SIR ČIJI OKUS SE PAMTI BASA LIČKI SIR



Autor: foodfan

Sastojci

2 l punomasnog mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
sol

Priprema
1. Mlijeko prokuhajte i kad se malo ohladi dodajte mu kiselo vrhnje te promiješajte.
2. Posudu omotajte krpama i pokrijte poklopcem da što dulje zadrži toplinu (na selu se to
noću ostavi na štednjaku na drva koji još dugo drži toplinu). Obično se mlijeko kuha
popodne ili navečer i ostavi kiseliti preko noći.
3. Kad se ukiseli tako da je čvrsto kad se posuda protrese, stavite na jednu posudu
cjediljku (s većim rupama), zatim platnenu krpu ili gazu, pa ulijte kiselo mlijeko.
4. Pustite da se cijedi preko noći ili cijeli dan (posudu s cjediljkom stavite u hladnjak).
Pazite da se odlijeva sirutka koja je odlična za piće (spremite u vrč ili čašu u hladnjak).
5. Kad se sir ocijedio, istresite ga u zdjelu. Postepeno dodajte sol uz miješanje. Tijekom
miješanja probajte sir dok ne dobijete vama odgovarajući okus.
6. Ako sir trebate samo za mazanje može ostati mekši, ali ako želite od njega raditi
kuglice za dekoraciju onda je bolje da se cijedi nešto dulje da bude tvrđi.
Posluživanje
Zatvoreno u zdjelici držite u hladnjaku i upotrebljavajte kao mazivi sir. Možete posuti
popečenim sjemenkama ili mljevenom crvenom paprikom.
Savjet
Ako vam se dogodi da se nije ukiselilo u roku u kojem ste očekivali, samo dodajte još malo
jogurta ili vrhnja i ostavite još stajati. Zna se dogoditi, ovisi i o toplini prostorije, no nikako
ne baciti jer nema se što pokvariti i ne uspjeti.

0 komentari:

Objavi komentar