subota, 10. listopada 2015.

MRAMORNI ROLAT - Efektno i jako ukusno!Sasvim jednostavno sa vrlo malo sastojaka...


Sastojci

600gr brasna
100gr secera
1 vrecica 7gr suhe germe
50gr omeksalog maslac
350ml mlakog mlijeka
1 jaje
malo soli
za punjenje
100gr tamne cokolade
5kas nutele(ili drugog tamnog namaza)
za premazati rolat
marmelada po zelji

Priprema

1. Na pari otopite cokoladu zajedno sa nutelom.Ostavite da se ohladi. Zamjesite meko
tijesto od navedenih sastojaka,i ostavite na toplom da nadolazi. Nadoslo tijesto
rastanjite u pravougaonik oko 1cm debljine.Premazite svu povrsinu sa ohladenom
cokoladom.
2. Preklopite desnu stranu do sredine tijesta. Preko desne stane preklopite lijevu stranu.
3. Tijesto malo rastanjite u sirinu.
4. Preklopite donju i gornju stranu jednu preko druge.
5. Ponovo rastanjite u pravougaonik,pa sjecite trakice siroke 1-2cm. Pleh od
rerne(33/36)oblozite pek-papirom. Rernu zagrijati na 180°C. Dobivene trakice
zarolati,pa redati jednu do druge u pleh(ne stiskati ih previse jednu uz drugu,jer ce
narasti prilikom pecenja)
6. Pokriti pleh i ostaviti jos 20-tak min.da nadode. Peci oko 15 min. Toplu roladu izvaditi
zajedno sa papirom iz pleha pa je premazati sa marmeladom po zelji(obilno!) Pomocu
papira zarolati tijesto,bez da ga puno stiscete. Ohladiti,mozete je posuti i sa secerom u
prahu,al izgleda ljepse bez ikakvog dodavanja preko!
7. I jos slika ovdje
8. Mozete i preko vruceg rolata odmah premazati marmeladu,lakse se
razmazuje,pogotovo ako je marmelada malo cvrsca kao moja... Malo ohladite,nemojte
je vrelu motati i OBAVEZNO rolajte zajedno sa papirom!(bez puno stiskanja) Vec sam to
napisala,al potpisujem jos jednom jer je to najbitnije u cijelom postupku.
9. Izvor recepta je blog Ossigeno

0 komentari:

Objavi komentar