petak, 30. listopada 2015.

GURABIJE OD PEKMEZA – mekane, sočne, mirisne, odlične su i hladne



Sastojci:

2oo gr secera
250 gr rijetkog pekmaza od jabuka
100gr omeksanog maslaca
100ml ulja
250 gr kiselog vrhnja,kajmaka-masnijeg
600 gr brasna
1 prasak za pecivo

Radila: Kuhinja za 10

Priprema:

U vecu zdjelu sastavite sve sastojke,sem brasna i praska za pecivo koje prosijete zajedno.
Sastojke izmjesajte zicom pa postepeno dodajite brasno i mjesite tijesto.
Pleh od rerne oblozite papirom,rernu zagrijete na 180°C.
Od tijesta otkidajte loptice velicine mandarine,ili vece po zelji,medu dlanovima oblikujte loptice prebacite ih na grubu stranu ribeza i lagano stisnite da ostane otisak na gurabiji.
Redajte u pleh malo razmaknute i na vrh utisnite 1/4 oraha ili pola po zelji.Umjesto oraha mozete utisnuti i kocku secera:))ili ne morate ni jedno ni drugo.Pecete oko 15 min.dok lagano ne porumene!

Posluživanje:
Sredina je fino mekana i mirisna,ako zelite da je okolo malo hrskavija mozete je peci koji min.vise..
Posluzite klasicnu Bosansku gurabiju:))

0 komentari:

Objavi komentar