„Kada kažete paradajz, mi mislimo na supernamirnicu“, uglas govore naučnici iz prestižnih medicinskih ustanova.
paradajz-sok
Kako bi proverili zašto, stručnjaci sa Univerziteta Tajvan odlučili su dasprovedu jedan eksperiment.
Okupili su žene različitih starosnih dobi, težine i porekla, i dali im da piju po jednu čašu (oko 250 ml) soka od paradajza svakog dana, tokom dva meseca.
Najbrža i najvidljivija promena bila je značajan gubitak kilograma, a stručnjaci su naglasili da se ne radi o izbačenoj tečnosti, već samo o masnim naslagama!
„Testirane žene nisu menjale svoje navike u ishrani ili vežbanju, a već nakon nekoliko dana rezultati su se i te kako videli“, otkrivaju naučnici koji su sproveli eksperiment.
Takođe, oni su ženama na početku i na kraju istraživanja vadili krv.
„Primećen je značajno niži nivo holesterola, a povećan likopen – antioksidant iz paradajza, koji sa sobom nosi pregršt benefita po zdravlje“, kažu naučnici.
Eksperiment je pokazao i da jedna čaša soka od paradajza dnevno ojačava imunitet, štiti od srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od razvoja raka! Osim toga, ovaj osvežavajući napitak pomaže i kod problema sa varenjem, stimuliše izbacivanje tečnosti, čuva zdravlje i sprečava bolesti bešike, pankreasa, jetre i pluća.
Sok od paradajza odličan je za kožu i blistav ten, a značajno smanjuje i kašalj, sprečava anemiju, ublažava reumatske simptome i popravlja krvnu sliku.
Ako ste preterali sa vežbanjem, popijte sok od paradajza i tegobe će nestati, a odličan je prirodni lek i za grčeve u mišićima, jer je prava riznica magnezijuma -sadrži čak 11 mg na 100 grama.
Takođe, paradajz sadrži i kalijum, kalcijum, biljne proteine, kao i ugljene hidrate i neophodan vitamin C. Zato i vi požurite i počnite sa ovom odličnom navikom.
Ako planirate da koristite kupovni sok od parajza, vodite računa da bude organskog porekla, inače efekti neće biti potpuni. Najbolje je da napravite domaći sok, i to od 6 kilograma paradajza, 4 kašike šećera i dve kašike soli.
Priprema: Skinite peteljke, pa dobro operite paradajz u hladnoj vodi. Isecite ga i sameljite, pa dodajte so i šećer i stavite da se kuva.
Mešajte što češće da ne zagori, a kada provri, kuvajte još 10 minuta uz neprestano mešanje. Vreo, skuvani paradajz izlijte u sterilisane staklene flaše i dobro zatvorite. Kada se ohladi, odložite flaše na hladno mesto.
Izvor: stil
0 komentari:
Objavi komentar