petak, 28. kolovoza 2015.

PIŠINGER


Recept je stigao u našu kuću još dok smo Seka i ja bile male, a naziv nam je
uvek bio smešan... Tek kasnije sam čula za Bečke poslastičare, oca i sina
Leopolda i Oskara Pišinger...

Autor: SnezanaBG

 Jednostavno
Sastojci
8 jaja
450 gr šećera
280 gr čokolade za kuvanje (sa bar 45%
kakaoa)
250 gr maslaca
1 pakovanje oblandi (velikih)
malo pečenih mlev. lešnika, za
posipanje odozgo

Priprema
1. Žicom za mućenje mešati jaja sa šećerom (ne mikserom). Nakon par minuta mućenja,
staviti ovu smesu da se kuva na pari. Za ovo je najbolje uzeti lonac za kuvanje mleka na
pari, tako ćete izbeći da vas opeče vrela para ili vruća voda...
2. Kuvati jaja sa šećerom, na pari, sve dok smesa ne počne da se zgušnjava, a to će biti
brzo, jer u receptu ima dosta šećera. Kad se smesa zgusnula, ubaciti izlomljenu
čokoladu (ili malo omekšalu u mikrotalasnoj pećnici). Skloniti sa ringle i mešati dok se
čokolada potpuno ne istopi.
3. Kad se ova smesa ohladi, izmešati je sa umućenim maslacem. Odvojiti malo fila za
gornju oblandu i ostaviti sa strane. Nafilovati ostale, pa pritisnuti nekom tacnom (na
tacnu staviti i još nešto teže, veću šerpu, knjigu), da se bolje zalepe. Nakon sat-dva
stajanja, i gornju oblandu premazati ostavljenim filom, i posuti mlevenim pečenim
lešnicima, ili je ukrasiti po želji. Seći na štanglice tek posle par sati, dok oblande
otpuste.

0 komentari:

Objavi komentar