Ovog čoveka obožavam! ? Ali apsolutno sve bih jela ono što on napravi. Sa
kakvim uživanjem kuva, spaja nespojivo, sa kakvom je strašću posvećen svom
poslu. Mnogo sam toga već isprobala, ali nisam slikala :( , tako da idem iz
početka :)... a mnogo toga me tek očekuje, naravno i moju familiju, koja sve u
slast smaže. Ovoga puta ručak inspirisan Indijom.
Autor: miloolja
Sastojci
2,4 kg teško pile (Džejmijevo je bilo oko
1,5 kg, ali nas je više :D)
marinada za pile:
po 1 vršnu (prepunu) kašiku: izgnječenog belog luka, iseckane
crvene ljute paprike i narendanog
svežeg đumbira
po 1 vršnu kašičicu: samlevenog kumina i korijandera,
garam masale i tumerika (ili
kurkume)
2 kašičice morske soli
2 kašike jogurta
1 kašiku paradajz pirea
2 limuna
za sos:
po 3 kašike: belog vinskog sirćeta i Worcestershire sosa
1 štapić cimeta
1 veći crveni luk
10 karanfilića (klinčića)
3 kašike brašna
500 ml tečnosti: marinada od pileta sa vodom
za Bombaj krompir:
1 kg krompira
morska so i mleveni biber
1 limun
3 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
po 1 vršna kašičica: semena crne slačice, kumina, garam masale i tumerika (ili kurkume)
1 isitnjena čili papričica
nekoliko čeri paradajza
sveži listovi peršuna (u originalu stoji korijander)
30 g maslac
Priprema
1. Sve začine u Beogradu je lako naći osim svežih listova korijandera, te sam ja stavila
peršun.
2. Pripremiti marinadu. U veću činiju (da može i pile da stane) staviti: izgnječen beli luk,
naseckanu čili papričicu i izrendan svež đumbir. Dodati: jogurt, paradajz pire,
samlevene začine: korijander, kumin, tumerik (kurkumu) i garam masalu, narendanu
koricu i sok od jednog limuna (drugi limun će nam trebati prilikom pečenja) i na kraju
so. Sve dobro izmešati, staviti gumene rukavice :) i dobro izmasirati i utraljti marinadu
u pile, kome smo prethodno zarezali na dva mesta batake. Ostaviti najbolje preko noći
u frižideru.
3. Sutradan prvo skuvati ceo limun oko 10ak min, probušiti ga viljuškom na nekoliko mesta
i staviti ga u pile.
4. Napraviti sos. U posudu za pečenje izmešati: belo vinsko sirće, Worcestershire sos, oko
500 ml tečnosti (marinada od pileta pomešana sa vodom), brašno, karanfilić, štapić
cimeta, crveni luk isečen na kriške.
5. Staviti pile na sos i peći u već zagrejanoj rerni na 200 C 80 min. Za to vreme očistiti
krompir i skuvati do pola.
6. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i maslac, pa dodati beli luk (čenove ne ljuštiti, samo
izgnječiti nožem), začine i ubaciti oceđen krompir i isečen čeri paradajz. Pažljivo
okretati da svaki komad krompira bude obložen začinima, pa sve izručiti u posudu za
pečenje, posoliti, pobiberiti i peći oko 30-40 min na 200 C, dok blago ne porumeni.
Ukoliko ste u mogućnosti i možete da pečete u vašoj rerni na više nivoa, nakon nekih
40ak min pečenja piletine, ubacite na gornji nivo krompir i biće gotovo istovremeno.
7. Napomena: dok se pile peče, slobodno ga okrećite i po malo prelivajte sosom u kome se
peče. Kada se krompir ispeče, pobacajte sveže listove korijandera, ukoliko nemate,
kao ja, može i peršun.
Posluživanje
Kada se pile ispeče (a može se desiti da malo zagori korica zbog jogurta u marinadi, ništa
strašno, samo taj površinski sloj otklonite), procedite sos u kome se krčkala piletina,
dodajte malo jogurta i prelijte sa njim krompir i meso kada poslužite. Uz vaše omiljeno
vino, prijatno
0 komentari:
Objavi komentar