petak, 5. lipnja 2015.

Torta od rendanih tikvica i kisele pavlake


Od dve stvari koje obozavam - tikvica i kisele pavlake, dobila sam savrseno
hladno predjelo, koje je dekorativno i jednostavno da se napravi, bez ijedne
kapi masnoce, bez ikakvog przenja i pohovanja, pa se tako i ponasam - uzivam
dok je tamanim! :-)

Autor: Milicaa74

Sastojci
Za kore:
2 x 1 velika tikvica
2 x 3 jaja
2 x 3 kasike brasna
po zelji seckan persun

Za fil:
oko 600 gr kisela pavlaka

Priprema

1. U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da
puste vodu.
2. Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene
tikvice i 3 kasike brasna, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati
brasno jos malo i seckani persun.
3. Pleh ( 35x25 ) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da
bude iste debljine i peci 20 minuta.
4. Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u
pleh, isipati smesu i peci.
5. Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se
seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. Ja je redjam u
srednjoj vatrostalnoj ciniji, svaki red kore premazujem kiselom pavlakom i stavim u
frizider.

Posluživanje
Ove korice nemaju ni kap ulja i peku se bez ulja, tako da mirne duse mozete da uzivate u
njoj, a opet, zasitna je. Mozete ih premazati bilo kojim slanim filom, sirom pomesanim sa
jogurtom, da dodajate alevu papriku, beli luk... ali je ova kombinacija samo sa kiselom
pavlakom jednostavno neodoljiva! Toliko sam odusevljena sa njom, da cu da napravim
dobru zalihu rendanih tikvica za zimus! :-)

0 komentari:

Objavi komentar