nedjelja, 14. lipnja 2015.

Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi


U potrazi za receptom,na jednom forumu sam našla ovaj recept.Stajao je
zabilježen mjesecima i onda se dogodilo da u trgovini nema ratluka...a ja
moram napraviti tortu.I tako sam pokušala i uspjela a opisat ću vam kako:-)

Autor: roler

Sastojci
5 dkg biljne masti
1/2 kg šećera u prahu
3 žlice soka od limuna
2 žlice vode
1 žličica vode
boje po želji

Priprema
1. Mast, limunov sok i dvije žlice vode istopite na laganoj vatri(ne smije proključeti)
2. Polovicu od pola kile šećera, malo po malo dodajte u tekućinu i brzo i neprestano
miješajte(pjenjačom) da se ne bi stvorile grudice.
3. Kada ste potrošili tu polovicu šećera i dobili finu gustu masu, pojačajte vatru i pustite
da zakuha.
4. Miješajte i dalje i kuhajte odprilike jednu minutu.
5. Maknite sa vatre i preostalu količinu šećera opet malo po malo stavljajte uz stalno
miješanje(sada uzmite kuhaču).
6. Počet će se stvarati gusta masa i na kraju ćete dobiti "loptu".
7. Ostat će malo masnoće sa strane ali vi kuhačom i dalje miješajte.
8. Prebacite masu u posudu, poklopite ju i neka se ohladi(ali neka ostane mlaka)
9. U tom trenutku će masa biti malo tvrda ali ju i dalje mjesite ali sada rukama.
10.Uzmite malu žličicu vode i dodajte u masu pa prstima mjesite(ljepit će se za ruke)
11.Malo šećera u prahu stavite na podlogu, istresite masu pa mijesite dok ne dobijete fino
elastično tijesto.
12.Nemojte pretjerati sa tom dodatnom količinom šećera da se ne bi opet stvrdnula masa.
13.Zamotajte u foliju za svježinu i stavite u zatvorenu plastičnu posudu.
14.Što duže bude stajala, masa će biti ljepša a napravite ju dan prije nego što ćete s njom
raditi.
15.Boje i ekstrakte dodajte po želji i ako ste masu razrijedili tekućom bojom opet se malo
pomozite šećerom.
16.Oblažite torte, radite ukrase a za veće torte povećajte masu.

0 komentari:

Objavi komentar