ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

"Kupus"kifle sa spinatom


Znam da ima dosta verzija za ove kifle ali nama je ova nasa najslada.Nadamo
se da ce se i vama svidjeti jer su jako ukusne!

Autor: Mersiha

Sastojci 12 osobe

Tjesto
1 kg Brasna (crno ili bijelo po zelji)
1 kesica Kvasca ili 7 g svjezeg kvasca
1 kasika Secera
50 g Istopljenog maslaca/putera
1 kasika Ulja
Vode i soli po potrebi

Fil
1 kg Spinata
150 g Slanog Feta Sira ili po zelji sira
3 Jaja
2 kasike Pavlake
Soli po potrebi

Ostalo
1 zumance
Susama

Priprema
1.
 1. Prvo pripremite kvasac s tim sto ce te istresti kesicu ili ako je svijez razmrviti
kvasac, dodajti malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10
minuta.
 2. U medju vremenu, uzmite vecu zdjelu pa u nju prosijte brasno, napravite rupu u
sredini pa dodajte sol, nadosli kvasac pa pomijesajte s preostalom vodom.Umijesajte
rastopljeni maslac, i malo ulja i zamijesite glatko tijesto.Ostavite neka se tijesto dize
na toplom mjestu.
 3. Napravite fil tako sto ce te oprati spinat mozete ga izrezati a i ne morate,dodati
umucena jaja,sir, i pavlaku,i malo soli.
2. Kad je tjesto nadoslo staviti na radni sto pa oklagijom razviti. Prepoloviti na pola tako
da imate kao dvije jufke.
3. Posuti fil od spinata po citavom tjestu.
4. Zaviti kao za pitu ali sjeci nozem na trokutice.
5. Premazati malo sa zumancetom i posuti susama.
6. Staviti da se peku u zagrijanoj rerni od 350 F tj. 170 C oko 15-20 minuta vidjecete kad
porumene. Sluziti vruce kifle!

0 komentari:

Objavi komentar