ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

JELO KOJE JE PODIJELILO SVIJET! Pročitajte RECEPT za najbolju pripremu TRIPICA (špek fileki)!


Neki ih obožavaju, a neki ne

Podvojile su svijet na strastvene obožavatelje fileka i radikalne apstinente koji ih ne žele ni vidjeti.

Tripice su legendarno jelo koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Podvojile su svijet na strastvene obožavatelje fileka i radikalne apstinente koji ih ne žele ni vidjeti. Prvi skupina ne posustaje u nagovaranju drugih da konačno probaju.

• 1 kg svježih telećih fileka

• 60 ml alkoholnog octa

• 3 glavice luka

• 1 režanj češnjaka

• 2 mrkve

• 2 stabljike celera

• 150 g pršuta

• 225 g kulena

• 225 g krvavice

• 1 žlica slatke paprike mljevene

• par listica kadulje

• 3 klinčića

• 300 g kuhanog graha

Fileke staviti u vodu s octom i ostaviti 20 minuta te isprati pod hladnom vodom i narezati na trakice. Zatim ih staviti u vodu i kuhati dok ne omekšaju. Vodu baciti. Od kosti pršuta skuhati temeljac (radi arome). Kratko prokuhati u vodi pola sata. Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Dodati sitno nakosani kulen, pršut i krvavicu. Kratko propirjati. Dodati fileke i miješati da se fileki zagriju pa podliti temeljecem od kostiju. Probati, posoliti i popapriti (paziti da se ne prezačini – kulen je ljutkast a pršut slan!). Dodati klinčiće i svježu kadulju, te grah. Krčkati lagano 15 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar