ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA: Vrlo slična doboš torti, ali lakša za pripremu



Sastojci:

Za kore:

7-8 jaja,
7-8 kašika šećera,
7-8 kašika brašna

Za fil:

3 jaja,
2 štangle čokolade (od 85 g) sa 70 % kakaa,
250 g margarina,
200 g šećera,

Za glazuru:

100 g čokolade sa 70 % kakaa,
5 kašika ulja

Priprema:

Kore:

Umutiti bjelanca, dodati šećer, žumanca i još malo miješati mikserom pa dodavati kašiku po kašiku brašna, polako miješajuci kašikom da masa ne splasne.
Peci 2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela svaku.

Fil:

Jaja umutiti na pari sa šećerom, dodati čokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umućen margarin.

Glazura:

Čokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ova glazura ima malo vise ulja nego obično, ali zato ne puca kod rezanja.

Finalni postupak:

Slagati kore i filovati, spolja takodje premazati filom. Ostaviti da se malo stegne u frižideru pa preliti glazurom i obvezno čuvati u frizideru.


Izvor: Coolinarika.com


0 komentari:

Objavi komentar