subota, 27. lipnja 2015.

FANTAZIJA OD UKUSA MIRISA…JOGURT ŠTRUDLA





Najmirisnija i najmekša štrudla koju sam probala.
Sastojci

Tijesto
30 dag oštrog brašna
45 dag mekog brašna
12 dag šećera
10 gr suhog kvasca
50 gr maslaca
0,5 dcl ulja
2 dcl jogurta
1,5 dcl mlijeka
1 puna žličica limunove korice
1 puna žličica narančine korice
1 puna žličica soli
3 žumanjca (veća jaja)

Nadjev za jednu štrudlicu
6-7 žlica marmelade
Nadjev za jednu štrudlicu
200 gr mljevenih lješnjaka
malo limunove korice, malo ruma
malo mlijeka 0,5-1dcl
par žlica šećera
10gr maslaca

Priprema

1.
U toplo mlijeko dodajte suhi kvas, žličicu šećera i brašna, pa ostavite par minuti da vam malo naraste. Žumanjca, rastopljeni i prohlađeni maslac, ulje, limunovu koricu, narančinu koricu i jogurt sobne temperature izmješajte pjenjačom u jednoliku smjesu. Obje vrste brašna, šećer i sol također izmješajte.
2.
U mješavinu brašna dodajte kvasac i smjesu od žumanjaca, pa zamijesite sjajno i glatko tijesto. Potrebno ga je mijesiti nekih desetak minuta. Ostavite ga na sobnoj temperaturi da se odmori nekih pola sata. Ne treba narasti, samo da se malo odmori.

3.
Podijelite ga u tri dijela. Svaki dio razvucite u oblik pravokutnika, pa ga premažite marmeladom ili nekim drugim filom po vašoj želji. Zarolajte kraću stranu kako bi dobili finu lijepu štrudlicu s puno krugova. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ja imam naviku svaku štrudlicu staviti na svoj papir za pečenje tako da mi se ne spoje tokom pečenja. Ostavite štrudlice, pokrivene kuhinjskom krpom, tako u tepsiji na sobnoj temperaturi par sati dok vam se volumen ne udvostrući. Sve će ovisiti koliko vam je toplo u kuhinji. Pećnicu zagrijte na 180°C, pa stavite peći štrudlice nekih 40-45 minuta. Vruće premažite slatkom vodicom. Žlicu šećera rastopite u malo vode. Pokrijte ih kuhinjskim ubrusima i ostavite da se ohlade. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
4.
Ove štrudlice sam filovala s marmeladom od šipka. Ako ih filujem s lješnjacima ili orasima, onda orahe izmješam s par žlica šećera, limunovom koricom, malo ruma, pa pofurim s kipućim mlijekom, dodam malo maslaca i dobro izmješam. Ohladim i onda premažem štrudlice.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar