subota, 18. travnja 2015.

VASINA TORTA: Legendarna torta, kažu da je recept nastao daleke 1908. godine


Legenda kaže da je ova ukusna torta nastala još davne 1908. godine, kada je punica tortu posvetila svom zetu Vasi Čokrljanu iz Paraćina. On je svoju trudnu suprugu odveo bečkim ljekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život djeteta i žene. Supruga Jelena je donijela na svijet zdravo dijete, Vaso je u znak zahvalnosti od punice dobio tortu, a nama je ostao recept!


Postoje, doduše, i neke druge verzije priče o tome kako je ova torta dobia ime, a koja je prava i je li ijedna od njih prava, nije naročito ni važno. Recept je odličan, Vasina torta je omiljeni desert, a pred vama je prilika da se i sami u to uvjerite.
Sastojci:
Tijesto:
● 5 jaja,
● 5 žlica šećera,
● 23 dg mljevenih lješnjaka ili oraha

Prvi fil:
● 25 dg mljevenih oraha ili lješnjaka,
● 2 dl mlijeka,
● 20 dg čokolade,
● 12,5 dg maslaca,
● 4 žumanjka,
● 4 žlice šećera,
● 1- 2 naranče

Drugi fil:
● 4 bjelanjka,
● 16 žlica šećera,
● 2 dl vode

Priprema:

Tijesto:
Za tijesto istući snijeg od bjelanjaka. Izmiksati šećer i žumanjke i u to žlicom naizmjenično dodavati mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka. Ne miješati mikserom.
Peći na 180 °C 25 do 30 minuta.

Prvi fil:
Čokoladu otopiti u mlijeku. Dodati mljevene orahe. Istući žumanjke sa šećerom u pjenastu smjesu i dodati ih u orahe s čokoladom. Dodati malo naribane kore od naračne i iscijeđeni sok od jedne naranče. Posebno izraditi maslac koji se opustio na sobnoj temperaturi i umiješati ga u mlaki nadjev.

Drugi fil:
Staviti 16 žlica šećera u lončić i prekliti vodom. Kuhati na umjerenoj temperaturi, uz stalno miješanje. Kada počne da vri, početi mutiti bjelanjke, sve dok se ne dobije smjesa malo gušća od meda.
Za to vrijeme već je i snijeg od bjelanjaka gotov. Ukuhani šećer skloniti s vatre i laganim mlazom sipati u snijeg od bjelanjaka, špri tome neprestano mutiti.
Kada ste dodali sav sirup, nastavite mutiti smjesu dok se ne ohladi. Prilikom hlađenja će dobiti na volumenu i pretvoriti se kremu tipičnu za Vasinu tortu.
Ako vam se čini da je ova priprema drugog fila prezahtjevan zadatak, možete umjesto njega staviti šlag od tučenog vrhnja. To je onda ponešto modificirana Vasina torta, ali će i u toj verziji biti vrlo uksuna.

Kad ste pripremili jedan i drugi fil, prerezati ispečeni biskvit vodoravno na dva dijela, tako da dobijete dvije kore. Slagati po redu jednu koru, preko nje prvi fil, zatim drugu koru i na kraju drugi fil.

0 komentari:

Objavi komentar