nedjelja, 19. travnja 2015.

U ovim situacijama NEMOJTE koristiti sodu bikarbonu!


Vjerovatno znate za brojne fenomenalne namjene sode bikarbone koje prevazilaze njenu upotrebu u kulinarstvu. Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i njezi ljepote. Međutim, u nekim situacijama je ipak treba izbjegavati.

Evo kada soda bikarbona nije idealno rješenje

1. Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lijek, ali ne treba pretjerivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite ljekaru.


2. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

3. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako djelotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera.

Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mjesta za druge namirnice.

4. Vjerovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po tiganju ili šerpi koja gori.

Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvijek biti pri ruci.

5. Soda bikarbona ima brojne korisne primjene u njezi tijela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u liječenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

6. Možda djeluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu.

Zbog toga nisu dobra međusobna zamjena.

0 komentari:

Objavi komentar