četvrtak, 2. travnja 2015.

Torta sa plazmom i malinama


Sastojci

Kora (x3):

5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme


Fil sa plazmom:

15 žumanaca
250 g šećera
3 kesice pudinga sa ukusom vanile
375 g margarina ili maslaca
200 g šećera u prahu
200 g čokolade
450 g mlevene plazme
1100 ml mleka

Fil sa malinama:

500 g šećera
100 ml vode
1-1,2 kg malina (svežih ili smrznutih)
3 kesice pudinga od maline

Priprema

Umutiti belanca u čvrst šne, pa dodati šećer i sve zajedno mutiti mikserom. Zatim dodati mlevenu plazmu, pa polako promešati varjačom da se sastojci sjedine.

Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C nekih 15-ak minuta (odnosno dok kora lepo ne porumeni i dok se ne odvoji od stranica pleha). Napraviti tri ovakve kore.

Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati puding i 1 dl mleka. Litar mleka staviti da se kuva, pa kad proključa ukuvati umućena žumanca (kao puding). Fil ostaviti da se ohladi. U međuvremenu penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim filom.

Sve zajedno mutiti mikserom da se dobije kremasta masa.

Čokoladu otopiti pa dodati u fil. Izmiksati, pa dodati i mlevenu plazmu. Sve zajedno umutiti (da se sastojci sjedine) pa podeliti na tri dela.

U šerpu sipati vodu, pa dodati šećer i staviti na ringlu da proključa i kuvati još nekoliko minuta, dok se šećer ne otopi. Zatim dodati maline i kuvati sve zajedno dok ne proključa, pa ukuvati puding od maline koji je prethodno razmućen sa malo vode. Gotov fil ostaviti da ohladi, pa podeliti na dva dela.

Filovati tortu: Na tacnu staviti koru, pa premazati trećinom fila od plazme.

Preko ovog fila namazati jednu polovinu fila od malina.

Zatim staviti drugu koru pa fil od plazme i preko fil od malina. Staviti i treću koru i premazati filom od plazme. Tortu ukrasiti po želji...

... i uživati u divnom ukusu plazme, čokolade i maline...

0 komentari:

Objavi komentar