četvrtak, 2. travnja 2015.

Torta Džoli


Sastojci

Brauni:

60 g tamne čokolade (70% kakao)
60 g putera
1 jaje
75 g sitnog belog šećera
20 g kakaoa
20 g brašna

Kikiriki puter parfe:

100 g belog sitnog šećera
20 ml vode
5 žumanaca
400 ml pavlake
150 g kikiriki putera

Karamel puter sos (Butterscotch):

75 g mekog braon šećera
100 ml pavlake
75 g putera

Čoko Ganaš:

75 ml pavlake
50 g tamne čokolade (70 % kakao)

Priprema:

 Brauni od čokolade. Tako počnemo jer to nam je donja kora. Predgrejemo rernu na 180 stepeni. U šerpu stavimo malo vode i onda je poklopimo činijom, u koju smo stavili čokoladu i puter. Pustimo vodu, (koja ne treba da dodiruje dno činije) da provri i para će rastopiti puter i čokoladu. Vi varjačom sjedinite. Mutimo jaja i šečer dok dobiju svetlu žutu boju, dodamo kakao i brašno. Kad se sve sjedinilo, uspemo lagano rastopljenu čokoladu i pažljivo izmešamo. Sipamo u plići pleh, koji smo obložili papirom za pečenje. Pečemo oko 8 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite vrlo malo da se ohladi. Posuda u kojoj ćete oblikovati ovaj kolač, može biti okrugla sa dnom koje se vadi ili ako imate četvrtastu..vaš izbor. U svakom slućaju na pečeni, još vruć braoni pritisnemo vrh pleha u kojem ćemo slagati kolač. Na dno tepsije stavimo papir za pečenje i stavimo isečen brauni na to. U drugoj činiji miksamo pavlaku do momenta, kada počne da se ugusti. Onda dodamo kikiriki puter i miksamo smesu, dok pavlaka nije polugusta.

Parfe od kikiriki putera: Kombinujemo vodu i šečer u malom loncu, stavimo na jaku temperaturu, da se šećer rastvori i dobijemo sirup. Ako imate termometar, sirup je gotov kad dostigne 118 stepeni Celzia. Ako nemate, onda kao ja odokativno kad počne da se zgusne, gotov je. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se malo prohladi. U medjvremenu pripremimo masu sa kikiriki puterom. Prvo ulupamo žumanca da budu svetlo žuta. Zatim polako usipamo šećerni sirup i mutimo brzo dok se masa ne zgusne. U drugoj činiji miksamo pavlaku do momenta, kada počne da se ugusti. Onda dodamo kikiriki puter i miksamo smesu, dok pavlaka nije polugusta. U sve to usipamo mešavinu jaja i pažljivo sjedinimo. Sipamo na brauni i ostavimo u friz preko noći. Samo da dodam da sam koristila kikiriki puter sa komadićima kikirikija u njemu.

Karamel puter. Ovo na engleskom zovemo butterscotch. Kako često nisam našla dobar prevod, ako neko zna, javite mi. Meni je ukus najsličniji karamelu, osim što ovde dodajemo krem i puter. Stavimo braon šećer sa malo vode u lonče. Pustimo da se šećer istopi. Dodamo pavlaku i mešamo dok se sve glatko sjedini. Sipamo pažljivo na kolač i ostavimo u fiz oko dva sata.

Čokoladni ganaš: Sipamo pavlaku u lonče i pustimo da provri. Sklonimo sa vatre i dodamo čokoladu. Mešamo dok se čokolada potpuno istopila i sjedinila sa pavlakom. Pustimo da se sasvim ohladi i pažljivo sipamo preko torte. Ostavimo u friz oko 30 minuta.

Idealno bi bilo da imate onaj aparat sa kojim možete mlazom vatre malo zagrejati strane pleha, što će vam omogućiti da tortu lakše izvadite. Ako kao ja nemate, onda nađite posudu u koju možete staviti tortu sa tepsijom. Napunite je do 2/3 do vrha pleha vrućom vodom i stavite na kratko tepsiju u nju. Sada skinete pažljivo gornji deo i servirate. Ova torta je za 6 osoba. Ako pravite veću uduplajte sastojke. Znam ima posla oko nje, ali se verujte mi isplati i kako se radi dva dana..i nije ništa strašno.

I da rezimiramo!

Savet:

Kad sam bila mala nikad nisam želela da budem princeza.Onda nisam znala ,koliko lepih torti je nazvano baš po princezama. Tako sam ja ovu lepu tortu adaptirala od originalnog recepta,praveći novi ,po mom ukusu i neskromno je nazvala Tota Džoli.Da i ja budem princeza za jedan dan. Još da dodam, najskuplji sastojak ovde je kikiriki puter .To kod vas ovde je jeftin. Tako da predlažem da ga napravite sami.

0 komentari:

Objavi komentar