subota, 25. travnja 2015.

Ručak za 5: Punjeni, pečeni krompir


Uvijek rado viđen gost na svakoj trpezi, krompir možete pripremiti na tako mnogo načina. Danas vam donosimo recept za izvanredni punjeni, pečeni krompir u obliku lepeze. Prijatno!

 Sastojci

6 većih krompira
300 grama punomasnog trapist sira
100 grama dimljene puretine
100 grama dimljene kobasice
0,6 dcl. ulja
jedna kašičica soli.

Priprema

Pošto se krompiri ne ljušte, dobro ih četkicom izvana oprati i oprane zasijecati na kriške na dubinu do ¾ krompira širine 5-6 mm. U posudu staviti jednu kašičicu soli i 0,5 dcl. ulja, dobro promiješati i malom kašičicom u svaki zarez uliti dobijenu mješavinu. Tepsiju premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. Staviti tako pripremljene krompire u tepsiju i preliti sa još malo ulja.
Rernu zagrijati na 200 stepeni i staviti tepsiju sa krompirima da se peku 50 minuta.
Dok se krompiri peku, pripremite nadjev: on se priprema prema broju zareza na krompiru (u ovom konkretnom slučaju je bilo ukupno 66 zareza). Pripremiti 66 kriškica sira, 33 kriškice dimljene puretine i 33 kriškice dimljene kobasice. Na 33 komada sira staviti po jedan komad dimljene puretine, a na ostalih 33 komada sira po komad dimljene kobasice.
Nakon isteka 50 minuta izvaditi tepsiju iz rerne, a rernu ostaviti uključenu. U svaki zarez naizmjenično stavljati sir sa dimljenom puretine i sir sa dimljenom kobasicom. Preko svakog krompira staviti po jedan dugi štapić sira. Vratiti u rernu i peći 15 minuta.

Izvor: Torte i kolači

0 komentari:

Objavi komentar