nedjelja, 12. travnja 2015.

Rozen plus kolači



Sastojci:

500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera

250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura

150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja

Priprema:

Od 1 l hladnog mleka odvojite 2 dl i razmutite prašak za puding. U preostalih 8 dl dodajte šećer i vanilin šećer i stavite na ringlu da provri pa skuvajte puding na klasičan način, mešajući žicom par minuta. Sklonite sa ringle pa u vruć puding dodajte margarin, promešajte da se otopi pa masu podelite na dva jednaka dela.

Polovini mase dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa dodajte i mlevene pečene lešnike. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.

Drugoj polovini mase dodajte čokoladu za kuvanje, otopite i dodajte mleveni keks. Promešajte.
Korice se odmah filuju toplim filovima. Prvu koricu stavite na ravnu podlogu, najbolje na prevrnuti pleh. Stavite na koru 6 supenih kašika tamnog fila i dugačkim nožem ravnomerno rasporedite preko cele kore. Stavite drugu koru i lagano rukama predjite preko nje, kao kada ravnate stolnjak recimo. Stavite 6 kašika svetlog fila, poravnajte i tako nastavite do kraja. Poslednja korica se ne filuje. Gotov kolač prekrijte providnom folijom i lagano predjite oklagijom preko, pazite da ne iscuri fil. Opteretite kolač nekim ravnim predmetom odgovarajućih dimenzija, recimo plehom, drvenom daskom isl. pa ga ostavite preko noći u frižideru.

Glazuru napravite tako što ćete staviti margarin u šerpicu, na tihu vatru i pustiti ga da zapeni i da ispari sva voda. Maknite sa vatre i umešajte ulje. Ostavite malo da odstoji kako bi se na dnu posude sakupio talog. Gornji sloj masnoće koja se izdvojila iznad taloga, sipajte preko omekšale čokolade i mešajte da se čokolada ne otopi do kraja. Ovako pripremljena glazura je tečna i jako vrela pa je mešajte par minuta da se malo prohladi, a zatim je izlijte preko kolača. Poravnajte je dugačkim nožem, brzim potezima jer se brzo steže na hladnom kolaču. Ostavite kolač u frižideru 1h da se glazura stegne. Oštrim nožem ili skalperom, isecite krajeve kolača, a ostatak izdelite na pravougaonike dim.4x2 cm i isecite.

0 komentari:

Objavi komentar