subota, 18. travnja 2015.

Koje voće najbolje štiti od raka ?Brojna istraživanja potvrdila su da su bobice najbolje u borbi protiv mnogih bolesti. U usporedbi s ostalim voćem i povrćem, bobičasto voće sadrži najviše antioksidansa.

Antioksidansi su prirodni sastojci iz voća i povrća koji čuvaju zdravlje. Prije svega zato što čiste tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali su materije koje mogu izazvati oštećenje ćelija i DNK, te dovode do bržeg starenja i mnogih hroničnih bolesti, poput raka, dijabetesa i bolesti srca.Samo jedna šoljica dnevno

Jedna velika studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry iz 2004., analizirala je nivo antioksidansa u više od stotinu namirnica, uključujući voće, povrće, hljeb, žitarice, orašaste plodove i začine.

Istraživači su otkrili da su bobice daleko najbolje za unos antioksidansa. Među svim analiziranim voćem, brusnice, borovnice i kupine na vrhu su popisa po broju antioksidansa. Samo jedna šoljica bobica dnevno sadrži preporučeni dnevni unos antioksidansa potreban za borbu protiv bolesti.

Slična studija objavljena je u istom časopisu i 2008., a proveli su je istraživači sa univerziteta Cornell. Za razliku od studije iz 2004., naučnici su zaključili da su dinje i banane najsiromašnije antioksidansima. Bobice (uključujući kupine, maline i borovnice) i dalje su bile na vrhu, a divlje borovnice su se pokazale najboljima. Šipak je rangiran jednako dobro kao i bobice.

Uzimajući u obzir popularnost, odnosno koje se voće i povrće najčešće konzumira, jabuke i jagode zaslužne su za najveći unos antioksidansa, barem na području SAD-a.

‘Povećanje potrošnje voća je logično strategija za povećanje unosa antioksidansa i smanjivanja oksidativnog stresa, a može dovesti do smanjenja rizika od raka’, zaključili su istraživači.

Sveobuhvatan pregled

Godine 2010. proveden je najopsežniji pregled namirnica s obzirom na sadržaj antioksidansa, objavljen u časopisu Nutrition. Analiza više od 3.100 različitih vrsta hrane, pića, ljekovitog bilja, začina i dodataka prehrani provedena je od strane istraživača s Harvard School of Public Health, Virginia Polytechnic Institute i State University, University of Minnesota te Norveškog instituta za istraživanja poljoprivrede i okoliša na Univerzitetu u Oslu te Akita Univerzitetu u Japanu.

Otkriveno je da sadržaj antioksidansa varira i po nekoliko hiljada puta između različitih testiranih proizvoda. Najveće koncentracije antioksidansa bile su u bilju, začinima i dodacima prehrani, iako se ti proizvodi obično konzumiraju u znatno manjim količinama nego druga hrana. Među drugim namirnicama najveće koncentracije antioksidansa su pronađene u bobicama, drugom voću, orasima, čokoladi i povrću. Sveukupno, istraživači su otkrili da je biljna hrana znatno bogatija antioksidansima od hrane životinjskog porijekla.

Najviše antioksidansa pronađeno je u bobicama koje se obično ne jedu na Zapadu, uključujući i suve amla bobice (indijanski ogrozd), šipurak (Rosa canina), borovnice (Vaccinum myrtillus) i zerešk (crvene kiselkaste bobice). Slijede svježi crni ribiz, divlje jagode, kupine, goji bobice i brusnice. Među proizvodima od bobica, najmanje antioksidansa ima u džemovima.

Iako su bobice koje se najčešće jedu na Zapadu siromašnije antioksidansima u usporedbi s drugim bobicama, one su i dalje među najbogatijim izvorima antioksidansa u hrani.

Među ostalim voćem i povrćem, najmanje antioksidansa ima u celeru i lubenici, a najviše ih je šipku i lišću afričkog baobaba. Ostalo antioksidansima bogato voće i povrće uključuje sušene jabuke, šljive i marelice, artičoke, kelj, suve šljive i brašno od bamije.

0 komentari:

Objavi komentar