subota, 18. travnja 2015.

Ako želite da budete zdravi – Izbjegajite ove namirnice!


U posljednje vrijeme često se može čuti da je hrana koju jedemo loša i nezdrava. Da ne bude zabune, neće se ništa dogoditi ako jednom u godini pojedete nezdravi desert prepun šećera ili ako jednom u pola godine uživate u obilju bijeloga hljeba, 

Bijeli hljeb, rafinirano brašno

Bijeli hljeb i bijelo brašno općenito nisu dobri za ljudski organizam, jer su iz njih prilikom procesa prerade izdvojeni vitamini, minerali, vlakna te druge važne hranjivih tvari. Upravo zbog toga, tijelo ne zna kako pravilno probaviti i asimilirati te namirnice, a to može dovesti do zdravstvenih problema. Rafinirano bijelo brašno povezuje se s nizom hemikalija koje uzrokuju probleme sa štitnjačom te oštećuje organe.Gotova smrznuta jela

Većina gotovih ili polugotovih smrznutih jela prepuna su konzervansa, soli, nezdravih ulja i drugih umjetnih sastojaka. Uza sve to, ta su jela već prekuhana i izgubila su sve nutritivne vrijednosti. Ako ne želite osjećati zdravstvene posljedice zbog prečeste konzumacije takvih jela, okrenite se isključivo svježim namirnicama.

Bijela riža

Baš kao i bijelome kruhu, i bijeloj riži oduzeta ja većina vrijednih hranjivih tvari. Iako je godinama predstavljaju kao zdravu hranu, bijela riža to uistinu nije i zbog nedostatka nutritivno vrijednih sastojaka, našem tijelu postaje problem, jer ne zna kako da je apsorbira. U konačnici su rezultat zdravstvene tegobe.

Kokice za mikrovalnu pećnicu

Vrećice u kojima stoje kokice za mikrovalnu ispuštaju kancerogene hemikalije prilikom izlaganja visokim temperaturama. Tačnije, te su kemikalije izazvale tumore kod životinja prilikom istraživanja pa se smatra da ih najvjerojatnije izazivaju i kod ljudi. Takve kokice, pokazuju i druga istraživanja, mogu izazvati ozbiljne plućne bolesti.


Sokovi i slastice

Natrij benzoat tvar je koja se često može naći u džemovima, umacima za salatu, voćnim punjenjima, pivu i gaziranim bezalkoholnim pićima. Koristi se i za konzerviranje kiselih krastavaca, ali i za jestive preljeve. Njegov je zadatak bojenje te regulacija kiselosti hrane. Spominje se kao kancerogeno sredstvo. Nakon što je dokazana njegova štetnost proizvođači ga nastoje izbjegavati ili je njegova prisutnost toliko mala da je zapravo bezopasna.

0 komentari:

Objavi komentar