ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Znate li šta se desi ako stavite malo narendanog krompira u čarape?


Iako se misli da je povišena telesna temperatura opasna, pokazalo se da ona ima i dobre strane. Temperatura predstavlja veoma važan odbrambeni odgovor organizma i saveznika u borbi s uzročnicima bolesti jer ih zaustavlja, sprečava njihovo širenje i neutrališe štetno dejstvo koje uzrokuju. Istovremeno oporavlja i jača imunološki sistem, što je naročito važno u slučaju virusnih infekcija za koje ne postoji adekvatni medikamenti.

Zbog toga povišenu telesnu temperaturu ne treba snižavati po svaku cenu. Inače, ona je jednostavan i prilično pouzdan pokazatelj ukupnog stanja organizma, pa čak može biti i pokazatelj koliko je bolest zaista opasna.

Visoka temperatura može biti opasna i za osobe sa upalom ili oštećenjima mozga i ovojnica. U tom slučaju može doći do oticanja (edema), što dodatno oštećuje moždane ćelije.

U tom slučaju može vam pomoći rendani krompir kogeg ćete staviti u čarape.

Potrebno je da uzmete jedan veći krompir i izrendate ga. Ne treba da ga ljuštite, već samo ga dobro operite. Napravite obloge od rendanog krompira, stavite ga na tabane i preko toga obujte čarape. Obloge je potrebno da držite dok se ne osuše, a nakon toga možete da ponovite postupak.

Ukoliko želite brzo skinuti temperaturu, neophodan je unos što veće količine tečnosti, najbolje toplog čaja koji će stimulisati znojenje i sprečiti dehidrataciju. Preporučuje se i konzumiranje voćnih sokova, i to sveže ceđenog limuna i pomorandže, jer sadrže obilje vitamina i minerala.

Ova tehnika je idealna, iako su naši preci navikli na sirće i rakiju.

Isto tako, još bolje djeluje kod djece.

0 komentari:

Objavi komentar