petak, 25. prosinca 2015.

Slana jela Ruska salata. Neizostavni element svake svečane trpeze


Ruska salata je čuveno jelo. Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake svečane trpeze. Omiljena je na slavskim i novogodišnjim trpezama. Svi je vole.

Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a.

Originalna verzija je pretrpela brojne izmene, ali su današnji ruski i naši recepti jako slični, ako ne i isti.

Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.

Ruska salata. Recept:

Sastojci:

500 g krompira
500 g šargarepe
250 g graška
4-5 jaja
300 g pureće šunke
350 g kiselih krastavčića
600 g majoneza (ili 300 gr majoneza i 300 gr kisele pavlake)

Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade i skuvati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvati ga ne duže od 5-10 minuta, mereno od početka ključanja. Uporedno tvrdo skuvati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti.

Krompir ostaviti za kraj, a ostale sastojke seckati na kockice oko 5×5 mm, i stavljati u veliku posudu. Sipati sav majonez i sve dobro izmešati. Na kraju dodati iseckan krompir, i lagano promešati. Posoliti po ukusu.

Čuvati u frižideru, poklopljeno.

Poslužiti u činijama ukrašenim po vašoj želji.

0 komentari:

Objavi komentar