ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Šarena punč-torta


Ova torta verovatno deluje, kao naka savremena poslastica, ali recept je
veoma star. Čini sa kao vrlo komplikovana za izradu, ali ustvari je dosta
jednostavna, a ujedno je jako ukusna i estetski zanimljiva. Probajte!

Autor: Broccoli

Sastojci
za biskvit:
3x po 3 jaja
3x po 3 kaš. šećera
3x po 3 kaš. brašna
3x po 1 kšč. praška za pecivo
tome dodati:

za žuti biskvit:
1 puding od vanile
1 bourbon vanilin šećer
za crveni biskvit:
1 puding od maline
1/2 bočice ekstrakta od maline
za braon biskvit
1 puding od čokolade
2 kaš. kakaa
1 vanilin šećer

za filovanje:
oko 300 g marmelade od kajsija
za sirup:
500-600 g šećera
oko 350 ml vode
sok i kora od 2 narandže
sok i kora od 2 limuna

za glazuru i dekoraciju:
100 g čokolade
oko 60 ml vode
70 g šećera
... šarene mrvice, sa voćnim ukusom (npr. Dr.Oetker)

Priprema
1. Penasto umutiti jaja (oko 2 min), dodati šećer i mutiti još 2 minuta. Zatim umešati
brašno i prašak za pecivo.
2. Onda u zavisnosti od boje, dodavti u žuti biskvit puding od vanile i bourbon vanilin
šećer, u braon kakao, puding od čokolade i vanilin šećer i u crveni puding od maline i
ekstrakt.
3. Kore peći posebno jednu za drugom, na oko 180*C, oko 13 minuta. Peći u plehu vel.
26cm.
4. Kore ohladiti , pa ih zatim izrezati kao na slikama 1 , i 2 . Srednji krug je oko 18 cm, a
najmanji oko 7, 5 cm.
5. Za sirup pomešati sve sastojke  i pustiti da provriju. Zatim procediti i ohladiti,
. Treba da bude oko 1, 5 l sirupa.
6. Na tanjir za torte staviti prvu koru šarenih krugova i uokviriti obodom forme, pa naliti sa
oko 500 ml sirupa, premaztai sa pola marmelade, zatim staviti drugu koru šarenih
krugova, vodeći računa da onaj krug ispod ne bude iste boje, pa uraditi isto.
7. I na karaju staviti treću koru šarenih krugova, takođe voditi računa o boji, pa naliti
ostatkom sirupa. Tortu ostaviti da miruje preko noći u frižideru.
8. Sutradan, napraviti glazuru: pomešati navedene sastojke i otopiti. Ohladiti i naliti preko
torte. Za ukras posuti šarenim mrvicama.

0 komentari:

Objavi komentar