petak, 18. prosinca 2015.

Rapska torta u obliku ekstravagantnog puža

Nekada je bila rezervirana samo za imućne građane otoka Raba. Danas je
postala najoriginalniji suvenir, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak
rapske tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta. Ova torta je nešto što
treba raditi u najsvečanijim trenucima, posebno to zaslužuje svojm lijepim
izgledom, ali najviše božanstvenim okusom! ... sandrine na cool susretu u
Rijeci...

Autor: Lilly-cool

Sastojci
Za tijesto:
260 g Namjenskog brašna za tanka
tijesta Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
prstohvat soli
2 jaja od koke grahe
40 g maslaca
2 žlice mlijeka
Za nadjev:
400 g oguljenih badema
400 g šećera oguljenog
40 ml Maraskina
2 jaja od noja
1 žlica naribane korice naranče
1 žlica naribane korice limuna
Za ukrašavanje i posipavanje:
6 kom oguljenih badema
malo Maraskina
šećer u prahu

Priprema
1. U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte
jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte
u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
2. Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker
od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se
poveže.
3. Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta
pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od
brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.

4. Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake
paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi
razmak od 1,5 cm.
5. Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz
pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi
(pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne
trake.
6. Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite
trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i
pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na
početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.
7. Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez
funkcije ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se
ohladi pa posipajte šećerom u prahu.
8. Rapska torta prikazana u kolažu je moja peta torta. Iznenadila sam se kad sam s upola
manjom količinom sastojaka, napravila pravo nježno čipkasto čudo koje sam poklonila
svojim najmilijima za Uskrs.
Posluživanje
Rapsku tortu napravljenu u obliku puža narežite na ploškice širine oko 3 cm pa poslužite
kao slasne zalogajčiće.
Savjet
U nadjev možete dodati i malo mljevenih pinjola i arome badema, posebno za one koji vole
marcipan.

0 komentari:

Objavi komentar