srijeda, 16. prosinca 2015.

GUSTI SOK OD JABUKE I MRKVE: ZDRAV I BEZ KONZERVANSA



Sastojci

oko 5 kg očišćenih oguljenih jabuka (ili voća kojeg želite ili kombinirano)
0,5-1 kg mrkve
100 grama secera
 limunova kiselina
voda
Priprema

Voće očistiti usitniti i staviti kuhati. Vode staviti toliko da prekrije voće. Isto napraviti i s mrkvom. Ja mrkvu kuham posebno jer njoj ipak treba malo duže da se skuha. Skuhano ostaviti da se ohladi, možete dodati hladne vode da se brže ohladi.


Prohlađeno miksati u blenderu, ja koristim sokovnik jer mi je tako sitniji i kompaktniji, baš kao onaj kupovni.

Izmjerite koliko ste dobili te tekućine (naravno voće i voda u kojoj se kuhalo) te dodajte vode da imate približno cca 19-20 litara soka. Dodati  šećer i oko 8 dkg limunove kiseline. Miješajte i probajte kako vam odgovara jer nije svako voće jednako slatko tj. kiselo.

Staviti da prokuha, tj. da baci ključ. Pjenu nemorate skidati. U međuvremenu oprati boce, sterilizirati ih u vrućoj rerni, pripremiti čepove. Vruć sok sipati u vruće boce, zatvoriti ih i ostaviti utopljene dok se ne ohlade.

0 komentari:

Objavi komentar