subota, 3. listopada 2015.

LAŽNA KREMPITA NA VAŠEM STOLU ZA POLA SATA



Toliko su njezne, kao pahulja vjerujte mi na rijec da se topeee…..Brzo sam ja njega napravila, dok se kora ohladila bio je gotov i fil i hladio se je samo pola sata….

Sastojci
Za biskvit:


5 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike sjeckanih oraha
Fil:

500 ml mlijeka
10 kašika šećera
5 žumanaca
7 kašika gustina
1 vanilin šećer
150 g margarina
I još:
15-20 komada petit keksa
malo mlijeka
300 ml slatke pavlake
Priprema
1  Kalup ili pleh obložiti papirom za pečenje. Po papiru posuti sjeckane orahe. Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promiješati. Izliti preko oraha i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 20 minuta. Pečenu koru prohladiti, odstraniti papir i okrenuti koru, tako da orasi dođu sa gornje strane.

2  Napraviti kremu: Staviti mlijeko da prokuha. Umutiti žumanca i šećer, dodati gustin i par kašika mlijeka. Sipati u ključalo mlijeko, miješajući svo vrijeme, da se ne stvore grudvice. Kada krem dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Prohladiti kremu, pa dodati joj umućen margarin. Sipati kremu preko kore. Umutiti vrhnje za šlag, pa staviti preko kreme. Petit kratko umočiti u hladno mlijeko, pa

redati preko šlaga. Dobro ohladiti, pa rezati krempitu.
Savet:
Idealna je kad prenoći, jer tad keks potpuno omekša!

0 komentari:

Objavi komentar