utorak, 18. kolovoza 2015.

URADITE OVO i nećete znati šta ćete od novca!


Štednja nam svim teško pada. U teoriji stvar je jednostavna: zarađuj više, troši manje. No, u stvarnosti, češće ćemo dati novac za odličan ručak od 50 eura, nego uplatiti 1 posto u mirovinski fond.
Trenutno ‘opipljivo’ zadovoljstvo često će prevagnuti nad ne-do-kraja-definiranim planom za budućnost. Business Insider donosi 14 načina kako da sami sebi olakšate štednju, a prenosi net.hr.
1. Ušteđeni novac promatrajte kao sredstva kojim kupujete vrijeme, svoje tzv. ‘tjedne slobode’. Procijenite koliko vam novaca treba da normalno živite godinu dana. Taj broj podijelite na 52 i dobit ćete tjedni iznos za trošenje. Taj je broj konkretniji i opipljiviji te daje motivaciju za štednju, piše David Weliver u svom blogu Money Under 30. Kad budete tražili novi posao, putovali ili bilo što drugo, ti financijski ‘tjedni slobode’ definirat će vam vrijeme u kojem možete raditi što vas je volja.
2. Ne uskraćujte si ono što zaista volite. Ne morate mijenjati životni stil, dovoljno je smanjiti učestalost skupog guštanja. Primjerice, ako trošite često na gotovu hranu, pokušajte kuhati doma. Psihološki efekt je bitan. Lakše je podnijeti odricanje ako sami sebe uvjerimo da si išćekivanjem produžujemo gušt.
3. Prije svake odluke o trošku zapitajte se hoće li vas ta odluka dovesti bliže ili dalje od vašeg dugoročnog cilja. Ova metoda zove se “metoda gasa ili kočnice”. Blog Early Retirement Extreme usporedio je vožnju sa ljudskim ciljevima: prije svake odluke zapitajte se “stišćem li ovime gas ili kočnicu?”.
4. Sjetite se da kad ne zarađujete, trošite. Jedan Reddit korisnik opisao je svoja iskustva: “Radio sam u uslužnoj djelatnosti. Stalno su me kolege zvale da ih mijenjam. Svaki put sam pristao. Naravno da bih i ja radije ostao u krevetu i gledao TV, išao na večere i slično ali to je za mene nepotreban trošak. Uvijek ću radije zarađivati, nego trošiti novce”.
5. Probajte ovaj test: Kada niste sigurni bi li nešto kupili ili ne, zamislite stranca kako vam u jednoj ruci nudi proizvod, a u drugoj novce koje bi morali dali za taj proizvod. Ako se u ovom slučaju odlučite za gotovinu, radije zadržite novac.
6. Trošite novac na što trošite vrijeme. Da pojasnimo, ako provodite mnogo vremena stojeći na nogama, uložite u kvalitetne cipele. Ako puno vremena provodite za volanom, uložite u uređivanje automobila i ugodnost u vožnji. Kada počnete razmišljati na ovaj način, shvatiti ćete na što ste nepotrebno bacali novac.
7. Kada kupujete odjeću, zapitajte se bi li odmah izašli na cestu odjeveni u taj komad robe. Ako niste sigurni, radije ne kupujte.
8. Poželjno je odugovlačenje s kupnjom. Potražite bolje cijene, dajte si vremena da donesete pravu odluku. Ne može vas nitko natjerat da potrošite novac.
9. Jedan član Reddita izmislio je odličan način štednje: “Svaki put kada sam nešto poželio, na primjer kavu, u glavi mi se javio glas koji je rekao ‘dat ću ti 2 dolara da ne kupiš kavu’. Nakon kraćeg razmišljanja, zaključio bih da mi zapravo i ne treba kava… Taj mi je glas uštedio mnogo novaca”.
10. Redovno skupljajte sav nepotrošeni sitniš na hrpu i nosite ga u banku.
11. Dajte monetarnu vrijednost svom vremenu. Primjerice, ako zarađujete 10 dolara po satu, onda gore spomenuta kava nije samo dva dolara, već i 12 minuta vašeg života. Ovo je jednom korisniku Reddita pomoglo da smanji impulsnu kupnju.
12. Ako ste skloni impulsnoj kupnji, kreditnu karticu držite u omotu kako bi stvorili fizičku, ali i mentalnu barijeru. Na omot možete nacrtati svoj dugoročni cilj ili primjerice napisati “Koristi samo u nuždi”.
13. Ne ustručavajte se reći ‘ne’. Odbijanje kupnje daje vam moć i prednost. Ono daje priliku za pregovaranje oko cijene.
14. Kad kupujete novu stvar kako biste zamijenili staru, zapitajte se može li se staro još iskoristi, popraviti ili možete li bez toga dok ne sakupite još novaca.
Izvor: novi.ba

1 komentar: