četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Tuzla: Prodajom limunade na ulici dječak pokušava zaraditi koju marku (FOTO)


U Bosni i Hercegovini vlada teška ekonomska situacija, sa velikim brojem nezaposlenih ili zaposlenih s malim novčanim primanjima. Brojne porodice nisu u mogućnosti da priušte ni osnovnu užinu za svoju djecu, a kamoli da djeci priušte osnovne stvari poput odmora, izleta i ljetovanja.

Zbog takvog stanja sve veći broj dječaka u ranoj mladosti počinje sa problematičnim ponašanjem a nedugo nakon toga postaju i skloni činjenju krivičnih dijela a sve zarad ostvarenja novčane koristi. Zbog takvog sveopćeg stanja u društvu podjednako su krivi sistem, institucije i obrazovanje.

Prizor koji koji smo zabilježili danas u Tuzli u naselju Bulevar je usitinu dirljiv i nesvakidašnji. Prodajom limunade na ulici ovaj dječak pokušava zaraditi koju marku za sebe i svoju porodicu, ne moleći nikoga za milostinju. Jedna čaša osvježavajućeg prirodnog soka iz ručice dječaka koji će vam punog srca limunadu nasuti košta svega 0.50 KM. Limunadu smo probali i sasvim sigurno: Najbolja je u gradu! (Tuzlanski.ba)


Samo se radom ili hrabrošću može postići ugled među ljudima, prisiliti ih ne da vas vole i nagrade, ali svakako da vas cijene i poštuju. Naravno da je rad bolje i sigurnije sredstvo, jer hrabrost nije od prirode svakom dana, a osim toga za nju se rijeđe i prilika pruža, dok je za rad i radljivost uvijek ima. I ne govorim ovdje o unutrašnjem zadovoljstvu koje čovjek ima od dobro svršenog posla i koje svakako vrijedi više od svih nagrada i priznanja ljudskih. – Ivo Andrić

0 komentari:

Objavi komentar