petak, 21. kolovoza 2015.

Rođendanske kocke


Ovo je zapravo Bomba torta od moje kume, koja se razlikuje malo u odnosu na
druge koje sam jela, ali i ja sam napravila par izmena.

Autor: miloolja

Sastojci

za koricu:
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika samlevenog Plazma keksa
10 kašika samlevenih oraha

za fil:
6 žumanaca
1 celo jaje
8 kašika kristal šećera
8 kašika šećera u prahu
220 g samlevenog Plazma keksa
220 g samlevenih oraha
220 ml gaziranog soka od pomorandže
100 g crne čoklade
125 g maslaca
125 g margarina

potrebno je još:
200 g crne čokolade
2 kašike ulja
3 kesice šlaga od čoklade
mleko i šećer za šlag

Priprema
1. Obložiti pleh dimenzije 25x35 cm papirom za pečenje. Umutite belanca i šećer u čvrst
šam, pa varjačom umešati samlevenu Plazmu i orahe. Peći oko 20 minuta na 190C.
Ostaviti da se ohladi na rešetki za kolače.
2. U kuminom receptu koriste se živa žumanca za fil, ali kako poslednjih godina imam
strašnu averziju prema živim jajima, tako nažalost ni majonez više ne pravim :(((, u fil
sam stavila žumanca kuvana na pari. Uvek u krem od žumanaca, koje kuvam na pari,
dodam i jedno celo jaje. Nekako mi je tada ovaj fil lepši, kremastiji, a i ima ga malo
više.
Dakle, 6 žumanaca i jedno celo jaje, sa 7 kašika kristal šećera, muteći mikserom
skuvati kratko na pari, oko 5 minuta, koliko da se termički obrade. Ostaviti da se ohladi
do kraja. Samleti orahe i Plazmu, dodati gazirani sok od pomorandže, pa sjediniti sa
ohlađenim kremom od jaja. Posebno umutiti puter i margarin sa 8 kašika šećera u
prahu, pa izmešati sve sastojke zajedno. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan dodati

100 g rastopljene čokolade.
3. Sledi još jedan dodatak koji sa napravila u odnosu na kumin recept, a to je
premazivanje korice čokoladom. Znači rastopiti na slaboj vatri ili na pari još 200 g crne
čokolade i dodati 2 joj kašike ulja. Sve lepo izmešati da se dobije sjajna i kompaktna
smesa. Ovom rastopljenom čokoladom premazati koricu.
4. Kada se čokolada ohladi i stegne, premazati preko nje svetliji fil, pa preko tamniji, a
odozgo ukrasiti sa šlagom od čokolade.
5. Ovo kocke u naslovu nemojte shvatiti doslovno, više je bilo za slikanje. :) U svakom
slučaju ako su kocke onda neka su male, jer je torta dosta jaka. :)

0 komentari:

Objavi komentar