petak, 7. kolovoza 2015.

NAJUKUSNI DESERT U ČAŠI GOTOV ZA 10 MINUTA : PANAKOTA OD JAGODA



Ovaj slasno ukusni kolač je deo klasične italijanske kuhinje poslastica koju je veoma lako napraviti. Evo šta vam je sve neophodno za ovaj brzinski osvežavajući kolač.
Potrebno:
200ml mleka
200ml slatke pavlake
5g želatina u prahu
1/4 (50g) šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Sos od jagoda:
450g svežih jagoda
2 kašike vode
1/3 šolje (70g) šećera
Priprema:
Rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da se rastopi jedno 5 do 10 minuta. U međuvremenu, u posudi srednje veličine, sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i kuvajte na srednje umerenoj temperaturi, vodeći računa da smesa ne prokuva (nikako). Kada se šećer rastopi, sklonite posudu sa ringle i umešajte ekstrakt vanile i sačekajte jedno 5 minuta pre nego što dodate želatin.
Po dodavanju želatina, lagano mešajte smesu dok se on dobro ne rastopi, a zatim je prespite u unapred pripremljene činije ili čaše i odložite u frižider dok se dobro ne stegne, 4h do preko noći.

Za sos od jagoda, potrebno je da jagode očistite, operete i dobro iscedite. Potom ih isecite na četvrtine i stavite u manju šerpu, pa ih prelijte vodom i šećerom. Kuvajte dok ne provri i odmah sklonite sa ringle.
Ovakve jagode prespite u blender ili umiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete smesu nalik na pastu ili sos, a zatim sve procedite kroz cediljku (da uklonite semenke); pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pre samog služenja, sos od jagoda prelijte preko panakote (smese od mleka) i poslužite. Kao dresing, možete dodati po jednu svežu jagodu, a ako ste baš vešte, panakotu sipajte u iskrivljene čaše i tako zaledite – efekat je sjajan!
Izvor:  organvlasti.com

0 komentari:

Objavi komentar