nedjelja, 16. kolovoza 2015.

KRASTAVČIĆI – JEDNOSTAVNO I BEZ KONZERVANSA


Pored najvažnijeg aduta kada ostavljamo zimnicu, a to je onaj da znamo šta smo i kako smo je pripremali, na zimnici uvek može i te koliko da se uštedi, pa tako i na krastavčićima, a priprema je vrlo jednostavna.

SASTOJCI
3 kg malih krastavaca slične veličine
2 litre vode
700 ml alkoholnog sirćeta
80 gr soli

80 gr šećera
biber u zrnu
2 lovorova lista
seme slačice (koristimo je u obliku senfa)
nekoliko grančica mirođije

PRIPREMA
Oprati staklene tegle “od kilo” i okrenuti ih naopako da se dobro ocede. Spremiti neoštećene poklopce odgovarajuće veličine. Kod mene su bile 4 tegle za 2 kg krastavaca. Razmeru vodeno-kiselog rastvora nisam menjala.

Oprati krastavce i skinuti, ako ima, oštećene delove. Ako je krastavac mekan – odbaciti ga. Rasporediti ih prema veličini preko čiste, suve, krpe.

Prokuvati vodu sa sirćetom, šećerom, solju i lovorovim listom. Neka baci dva, tri, ključa i skloniti s vatre da se ohladi. Izvaditi lovor.

Složiti krastavce u tegle. Neka budu gusto zbijeni da se ne bi podigli kad budemo sipali vodeno-kiseli rastvor. Nastojati da u svakoj tegli budu krastavci približno iste veličine. U svaku teglu staviti desetak zrna bibera, nešto više zrna slačice, i jednu grančicu mirodjije. Komotno može i bez poslednja dva sastojka.

Naliti u tegle ohladjen rastvor do vrha. Pričekati malo pa dopuniti ako treba. Krastavci moraju da budu pod vodom. Zaglaviti ih bolje ako su počeli da isplivavaju. Ako budemo sledili recept ostaće nam nešto rastvora, no, bolje je da ima više, nego da zafali.

Hermetički zatvoriti tegle odgovarajućim neoštećenim poklopcima. Proveriti još jednom da li čvrsto stoje.
U veliku i duboku šerpu staviti kuhinjsku krpu na dno, zatim sipati vodu do pola. Poredjati tegle unutra, pazeći da se ne dodiruju ni izmedju sebe ni sa obodom šerpe. Dopuniti vodu do vrha šerpe. Tegle ne bi trebalo da budu potopljene pod vodom, ali bi trebalo da budu većim delom u vodi. Uključiti ringlu na srednje jaku vatru i pustiti da se voda lagano greje do ključanja. Istovremeno će se grejati i rastvor u teglama, a krastavci će početi da menjaju boju. Kada budemo primetili sitne mehuriće vazduha kako prolaze kroz tegle, to će biti znak da je voda u teglama dostigla temperaturu strujanja i možemo da isključimo ringlu. Neka šerpa ostane da se polako hladi na ringli, a kasnije je skloniti na zaklonjeno mesto dok se voda potpuno ne bude ohladila. Spremiti tegle na mračno i prohladno mesto.

Otvorenu teglu s krastavcima držati u frižideru.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar