četvrtak, 20. kolovoza 2015.

DOMAĆI SOK OD PARADAJZA-ZA PRITISAK I ZDRAVLJE!



Sudeći po tome koliko uspešno paradajz osvežava ljudski organizam i koliko je zdrav, tu činjenicu bi trebalo posmatrati pozitivno.Kroz sadržaj ovog teksta, sa vama ćemo podeliti recept, uz pomoć kog ćete moći da napravite savršen sok od paradajza.


Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od paradajza?
Da bi ste napravili sok od paradajza, potrebno vam je:
- Šest kilograma paradajza,
- Četiri ravne supene kašike šećera,
- Dve ravne supene kašike soli.

Način pripreme:
Šest kilograma paradajza najpre dobro operite u hladnoj vodi, a zatim i ocedite i očistite od zelenih delova. Oprani i očišćeni paradajz zatim isecite i što sitnije sameljite na mašinici za mlevenje paradajza. Kada ste samleli svu količinu paradajza, u to dodajte šećer i so. Sve dobro promešajte i stavite da se kuva.
Za vreme kuvanja, što češće mešajte paradajz, kako ne bi zagoreo i kako bi se šećer i so u njemu rastopili. Kada paradajz provri, kuvajte ga još deset minuta uz neprekidno mešanje.
Skuvani paradajz na kraju, dok je još vreo sipajte u prethodno pripremljene i sterilisane staklene flaše. Flaše zatvorite hermetički, sačekajte da se sok od paradajza u njima potpuno ohladi, a zatim ih odložite na tamno i hladno mesto.
Ovako pripremljen sok od paradajza, kao što možete i sami zaključiti, ne sadrži apsolutno nikakve nepotrebne dodatke, izvanrednog je ukusa i razblažen sa vodom može poslužiti kao odličan napitak, ali se takođe može koristiti i kao dodatak tokom pripreme kuvanih jela ili kao sos za pripremljena jela.

Zašto je dobro piti sok od paradajza?

Ukoliko se odlučite da ovako pripremljen sok od paradajza pijete svakodnevno, trebalo bi da znate da je tu meru preporučljivo svesti na dvesta mililitara dnevno. U protivnom, ukoliko tu meru pređete, rezultat će biti gubitak telesne mase. Zato, ukoliko ste zadovoljni svojom kilažom i ne želite da je smanjujete, budite oprezni i ne prelazite ovu meru.
Što se tiče drugih načina na koji sok od paradajza utiče na ljudski organizam, oni su brojni.
U prilog tome, govori činjenica da recimo pomenutih dvesta mililitara soka od paradajza dnevno, deluje na sledeće načine na ljudski organizam:
- Pospešuje čišćenje kože i popravlja ten,
- Otklanja probleme sa varenjem,
- Deluje kao dijuretik (oslobađa organizam od viška tečnosti),
- Čuva funkciju bešike,
- Stimuliše rad pankreasa i sprečava nastanak bolesti pankreasa,
- Stimuliše rad jetre i sprečava nastanak bolesti jetre,
- Utiče na smanjenje simptoma hroničnog kašlja,

- Utiče pozitivno na funkciju pluća,
- Sprečava anemiju i popravlja krvnu sliku,
- Ublažava simptome reumatskih oboljenja (ublažava bolove i povećava pokretljivost zglobnog, mišićnog i koštanog sistema),
- Snižava povišen krvni pritisak,
- Sprečava pojavu grčeva u mišićima,
- Ubrzava proces oporavka tela od fizičkog napora.

Šta sve sadrži sok od paradajza?

U soku od paradajza, sadržani su: kalijum, kalcijum, magnezijum, biljni proteini, ugljeni hidrati, vitamin C.
Izvor: najboljicajevi.com

0 komentari:

Objavi komentar