petak, 12. lipnja 2015.

Vrlo stari i vrlo jednostavan recept za DOMACI KEKS


Ovo je vrlo stari i vrlo jednostavan recept za kekse, ali i vrlo stari način izrade
keksa. Tako su se keksi radili dok sam ja bila dijete. Dodatak za profiliranje
oblika, koji se stavljao na stroj za mljevenje mesa, bio je prije šezdesetak -
pa i više godina - pravi hit. Ovaj recept je i danas vrlo dobar i koristan, a
prikazani način izrade keksa je samo mala muzejska gastro-šetnja na temu:
tak su to delali naši stari..... Možda i nekoga od vas podsjeti na vremena ovih
domaćih keksa.

Autor: Mema

Sastojci
30 dag glatkog brašna
15 dag maslaca
2 jaja
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu

Priprema

1. U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom,
jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod
miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.
2. Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio
se nastavak za profiliranje keksa. Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za
mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način.
Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.
3. Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite
kakao ili čokoladu.
4. Kekse možete raditi u raznim oblicima ovako.....
5. ..... ili ovako.
6. Nožem odrezati na željenu dužinu.
7. Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na
temperaturi od 175°C , 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.
8. Domaće kekse možete izraditi i sa okusom vanilije po ovom receptu
w

0 komentari:

Objavi komentar