Niste sigurni kako ide recept vašeg omiljenog doručka iz detinjstva? Napravite ih i vi svojim klincima, a mi vam otkrivamo kako!
Sastojci:
– 3 jaja
– 1 pakovanje svežeg kvasca (40 g)
– 400 ml mlake vode
– kašičica soli i brašno po potrebi (važno je da ne bude tvrdo testo).
Priprema:
Baka je kvasac stavljala u mlaku vodu da se rastopi i dodavala jaja, zatim je stavljala so i dodavala brašno i varjačom mešala testo da bi bilo meko (gušće nego za palačinke)… a onda je ostavljala da naraste najčešće pored toplog šporeta.
Kada naraste iz testa kašikom je vadila uštipke i pržila u dubokom ulju. Danas se pržene stvari stavljaju na salvetu da upiju višak masnoće. Nekada bake to nisu radile.
Uštipci ponekad sadrže i jabuku, bundevu, meso, razne vrste sira, jogurt, kiselo mleko itd.
Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom i mogu da budu glavno jelo ili dezert.
Ali ipak su najlepši za doručak!
Kako ih vi pravite?
0 komentari:
Objavi komentar