četvrtak, 11. lipnja 2015.

Đuja! Svi ga mogu jesti jer u tijestu nema šećera


Ovom receptu ni ja ne znam ime. Nazvala sam ga po jednoj dragoj ženi, mojoj bivšoj susjedi koja mi ga je i dala.

SASTOJCI

TIJESTO
1 kg brašna
500 gr margarina
4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
prstohvat soli

OSTALO
200 gr pekmeza od šljiva
jedan žutanjak
šećer u prahu za posipanje


PRIPREMA

TIJESTO
Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo
kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.
Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.
Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
Još tople posuti šećerom u prahu.

Posluživanje
Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam.
Od ove količine dođe oko 200 keksića!

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar