subota, 6. lipnja 2015.

NEDOSTATAK VITAMINA U ORGANIZMU (simptomi)



Naše telo nam stalno šalje upozorenja kada nešto nije u redu. Bitno je da pratimo sva ta upozorenja, kako bismo na vreme uspeli da otklonimo moguće opasnosti i poremećaj unutrašnje ravnoteže organizma. U nastavku teksta možete pročitati koje nam znakove šalje organizam kada se radi o nedostatku određenih vitamina.


U današnje vreme, sve je više ljudi koji se hrane nezdravo, tako da je jako teško da obezbede potrebnu dnevnu količinu vitamina za pravilno funkcionisanje organizma. Takođe, mnoge dijete za mršavljenje mogu dovesti do nedostatka vitamina.

Šta se dešava kada nam nedostaju vitamini?

Kako doktori navode, slab unos vitamina u organizam priprema teren da se bolesti lakše pojave, tj. kada fale vitamini organizam teže obavlja svoje funkcije. Vitamini deluju kao saučesnici u svim reakcijama koje se dešavaju u našem organizmu. I upravo kada nam fale vitamini, organizam nam šalje čudne znake na koje moramo obratiti pažnju.

Nedostatak vitamina – pokazatelji

Pet najčešćih pokazatelja koji se odnose na nedostatak vitamina su sledeći:

1. Ispucali uglovi usana

Ova pojava odnosi se na nedostatak vitamina B kompleksa, posebno riboflavina (B2), nijacina (B3) i vitamina B12, a takođe je i pokazatelj odsustva cinka i gvožđa. Često se javlja kod osoba koje su vegeterijanci. Rešenje je da konzumirate što više lososa, jaja, tunjevine, školjki, ostriga (tj. što više morskih plodova). Za osobe koje ne jedu meso preporučuje se konzumiranje sočiva, mahunarku, kikirikija, sušenog paradajza, susama, blitve. Takođe, bitno je da u nosite vitamin C kako bi se gvožđe lakše apsorbovalo. Prethodno navedene namirnice možete kombinovati sa brokolijem, kupusom, karfiolom, crvenom paprikom itd.

2. Osip na licu i opadanje kose

Ovi simptomi pokazuju da organizmu fali cink, vitamin B7 i vitamini rastvorljivi u ulju (liposolubilni), a to su vitamini A, D, E i K. Opadanje kose se direktno povezuje sa nedostatkom cinka. Mala količina ili potpuno odsustvo cinka u organizmu može dovesti do problema sa zarastanjem rana, suvom kožom, čestim osipima, crvenim flekama na koži, tamnim modricama nakon lakših i težih udaraca. Ukoliko konzumirate dosta jaja, moguće je da ćete imati problem sa nivoom vitamina B7, jer protein iz jaja inhibira ovaj vitamin. Rešenje za ovaj problem je da konzumirate pivski kvasac, suvo voće, semenke tikve, integralne žitarice, mlečne proizvode, avokado, karfiol, šampinjone, maline i banane.

3. Obrazi, ruke i bedra sa crvenim tačkicama (sitnim aknama)

Sitne akne na ovim delovima tela pojavljuju se zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina i vitamina iz grupe A i D. Ove crvene tačkice su kao male kesice sa masnoćom, i umeju jako da bole ukoliko želimo da ih uklonimo stiskanjem.

Rešenje za ovaj problem je da prestanete sa unosom zasićenih i trans masti, i da počnete da unosite zdrave masti. U svakodnevnu ishranu uključite ribu, laneno seme, suvo voće, bademe i orahe. Ukoliko zelite da povećate količinu vitamina A u organizmu, jedite šargarepe, slatki krompir (batat), crvenu papriku.

4. Peckanje, svrab i ukočenost u rukama i nogama

Ukoliko ste primetili ove simptome, vašem organizmu fali vitamin B, tačnije vitamin B6, B9 (folna kiselina) i B12. Nedostatak ovih vitamina utiče na periferne nervne završetke u koži. Ovi navedeni simptomi mogu biti praćeni depresijom, umorom, iscrpljenošću, anemijom i hormonskim disbalansom. Rešenje je da konzumirate špargle, spanać, zeleno povrće, mahunarke, jaja, morske plodove.

5. Grčevi i tupi bolovi u stopalima i nogama

Ovi neprijatni simptomi javljaju se zbog nedostatka kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Ukoliko ste otpočeli aktivne i naporne treninge, moguće je da upravo zbog toga gubite veću količinu minerala i vitamina rastvorljivih u vodi (hidrosolubilnih), npr. vitamina B kompleksa. Nivo vitamina rastvorljivih u vodi može opasti prekomernim znojenjem. Nemojte da odustajete od treniranja, ali pokušajte da svakodnevno pojedete bar neki od sledećih proizvoda, kako biste povećali količinu izgubljenih vitamina: banane, lešnike, bademe, tikvu, višnje, trešnje, jabuke, brokoli, grejpfrut, kupus, maslačak, spanać.

Nedostatak vitamina – posledice

Pored simptoma koje smo već pomenuli, možemo navesti još neke probleme koji nastaju usled nedostatka određenih vitamina.

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A dovodi do umora, lošeg noćnog vida, lošeg stanja kože i zuba, krvarenja desni i sklonosti ka bolestima.

Nedostatak vitamina B

– Simptomi nedostatka vitamina B1 su nesanica, umor, slabost u mišićima, iscrpljenost, depresija, razdražljivost, gubitak težine, problemi sa srcem i crevima, tj. organima za varenje.

– Simptomi nedostatka vitamina B2 su iritacije oka, masna koža, fistule u ustima i na jeziku, osipi i upale na koži.

– Nedostatak vitamina B3 dovodi do glavobolje, nedostatka energije, lošeg zadaha, nervoze, čireva, problema sa crevima i slabljenja apetita.

– Ukoliko nam u organizmu nedostaje vitamin B5 osećaćemo da nam stopala i noge gore, grčeve, umor, srčanu aritmiju, nagon za povraćanjem, probleme sa spavanjem.

– Nedostatak vitamina B6 uzrokuje nesanicu, anemiju, probleme sa kožom, opadanje kose, grčeve i zadržavanje tečnosti.

– Nedostatak vitamina B12 uzrokuje umor, dijareju, depresiju, nedostatak apetita, nervozu, upale na jeziku i ustima, hormonski disbalans.

Nedostatak vitamina C

Kada nam nedostaje vitamin C dešavaju se problemi sa zarastanjem rana i preloma, krvarenja iz nosa i desni, bolni i upaljeni zglobovi, problemi sa varenjem, anemija, modrice i podlivi.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D dovodi do slabljenja kostiju, rahitisa, karijesa, kamena u bubregu, slabosti mišića i loše apsorbcije kalcijuma.

Nedostatak vitamina E

Nedostatak ovog vitamina uzrokuje pojavu anemije, nervozu, probleme sa plodnošću, slabljenje refleksa, otežava kretanje i održavanje ravnoteže.


4.54/5 ( 91% )
based on 13 ratings
Povezani tekstovi

KOKA KOLA štetno piće za organizamKOKA KOLA štetno piće za organizam
ZBOG ČEGA SLABI IMUNI SISTEM?ZBOG ČEGA SLABI IMUNI SISTEM?
KAKO DA OSTAVITE PUŠENJE PRIRODNIM PUTEM?KAKO DA OSTAVITE PUŠENJE PRIRODNIM PUTEM?
Kućne metode za OPEKOTINE OD SUNCAKućne metode za OPEKOTINE OD SUNCA
7 KANCEROGENIH NAMIRNICA7 KANCEROGENIH NAMIRNICA
ODAKLE POTIČU TOKSINI?ODAKLE POTIČU TOKSINI?
MEDICINSKE BILJKE i njihova upotrebaMEDICINSKE BILJKE i njihova upotreba

0 komentari:

Objavi komentar