subota, 6. lipnja 2015.

MLADA AUSTRALKA ODUŠEVILA PLANETU: Ovo je njen ODGOVOR na to da “Svim muslimanima treba odrubiti glave”



Mlada Australka koja je branila muslimanski bračni par izložen vrijeđanju u gradskom vozu rekla je da joj je bilo ”dosta svega” i kako se nada da će i drugi ”braniti ono što je pravično”.


Australski mediji prenose da je Stacey Eden (23) u Sydneyju putovala kući gradskom željeznicom kada je ugledala sredovječnu ženu kako vrijeđa muslimanku koja nosi maramu i njenog supruga Hafeeza Ahmeda Bhattija te im govori da su svi muslimani simpatizeri ISIL-a.

Eden je počela mobitelom snimati događaj te je rekla putnici koja je vrijeđala bračni par da ”ona nosi [maramu] jer želi biti skromna, ne zbog ljudi poput vas koji će je tu vrijeđati”.

Edenina reakcija i snimak koji je objavila na društvenim mrežama izazvao je hiljade poruka zahvale iz muslimanske, ali i drugih zajednica u Australiji, te građana Jemena, Jamajke, SAD-a…

Šokirani i iznenađeni

Hafeez Ahmed Bhatti rekao je za Daily Mail Australia da je bio šokiran i razočaran napadom kojem su on i njegova supruga izloženi dok su putovali na sidnejski aerodrom, odakle su trebali otputovati u Brisbane, gdje žive.

– Žena je pitala moju suprugu zašto nosi maramu jer je vani toplo – kada joj je moja supruga odgovorila, mislio sam da žena samo postavlja bezazleno, prijateljsko pitanje – rekao je Bhatti.

– Onda je počela govoriti da muslimani poput nas pokušavaju pokoriti Australiju i svima ovdje odrubiti glave. Mi smo bili potpuno šokirani.

– Rekla je da sve muslimane treba izbaciti iz Australije. Pokušao sam je smiriti rekavši da ja volim sve narode – rekao je Bhatti.

– Hvala Bogu za Stacey Eden – rekao je Bhatti, dodavši da su zbog incidenta on i supruga propustili let za Brisbane.

Na Facebooku je napisao poruku Australki koja im je pomogla:

– Stacey, hvala ti još jednom za podršku… zaista vjerujem da ti i mnogi drugi Australci poštujete sve religije – napisao je Bhatti.

U intervjuu za australske medije dodao je kako je njegova zajednica pozvala Stacey Eden da ih posjeti u znak zahvalnosti.

Nakon incidenta, Bhattijeva supruga zapitala se da li trebaju ostati u Australiji, rekao je on.

Policijska istraga

Govoreći za australski radio 2GB, Eden je rekla da bračni par nije uradio ništa da isprovocira vrijeđanje.

– Bilo mi ih je toliko žao jer je izgledalo da se zaista plaše te žene i da nisu mogli ništa reći u svoje ime – kazala je.

Eden je rekla kako je žena vrijeđala bračni par desetak minuta.

– Gledala je okolo po kupeu nadajući se da će neko ustati i složiti se s njom, ali srećom, to joj nije uspjelo, jer sam ja ustala i rekla da ono što govori nije tačno – kazala je Eden.

U verbalnom napadu na bračni par, putnica je spomenula i talačku krizu u Sydneyju i ubistva više od 100 kršćana u Keniji koja je počinio ISIL.

Eden se suprotstavila ženi, braneći putnicu muslimanku. ”Nije ona kriva, nego manjina. Ne većina, OK?”, rekla je. ”Ukažite joj bar malo poštovanja. Kakve veze te stvari imaju s ovom jadnom ženom?

Žena je zatim vrijeđala i Eden, koja je ostala s bračnim parom dok nisu izašli iz voza. Na rastanku im je poručila da ”ne smatraju da je ovo primjer svih Australaca, jer nismo svi takvi”.

Aktivisti Registra islamofobije u Australiji pohvalili su Eden, rekavši kako se nadaju da će njena djela inspirisati i druge da se suprotstave diskriminaciji na rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Policija savezne države New South Wales istražuje slučaj i apelovala je na svjedoke verbalnog napada da se jave policiji.

Izvor: Novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar