subota, 13. lipnja 2015.

Kocke s Višnjama i Kremom od Vanilije


Evo i drugog kolača za koji su mi inspiracija bile višnje kao i za Cherry Delight.
Iskreno,ovaj kolač je meni puno draži nego gore spomenuti,jer je nekako
jači,konkretniji,ukusniji... Još pamtim taj okus u ustima koji mi pomalo liči na
jedan sladoled kojeg sam tamanila kao mala:) dok je C.D. više za ljubitelje
laganih,voćnih i osvježavajućih slastica. I još da napomenem-ova krema od
vanilije mi je najbolja koju sam dosad napravila,i njoj odgovara ovaj gore

opis:) Njaaam :D

Autor: starfish

Sastojci

BISKVIT X2:
3 bjelanjka
70g. šećera
1/2 vrećice bourbon van.šećera
korica od pola manjeg limuna
30ml. ulja
20ml. vode
60g. brašna
20g. gustina
1 žličica praška za pecivo


KREMA OD VANILIJE:
700ml. mlijeka
100g. šećera
6 žumanjaka
2 vrećice pudinga od vanilije
2 vrećice vanilin šećera
1 žlica gustina
150g. bijele čokolade
150g. maslaca ili margarina
1 velika žlica milerama ili kis.vrhnja

NADJEV OD VIŠANJA:
250g. ocijeđenih višanja iz kompota
sok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)
5-6 žlica šećera
1 vrećica pudinga od maline
1 žlica gustina
1 žlica margarina(20-30g.)

DEKORACIJA/ZAVRŠNI SLOJ:
*tučeno vrhnje
*šlag pjena
*tamna ili bijela čokoladna glazura...po želji:)

Priprema
1. Prvo skuhajte kremu od vanilije: 550ml. mlijeka stavite grijati na srednje jaku vatru.
malo izradite šećer i žumanjke pjenjačom,pa im dodajte preostalih
150ml.mlijeka,vanilin šećer,vanilin puding i gustin. dobro promiješajte pjenjačom da
smjesa ostane glatka.
2. Kad mlijeko prokuha,dodajte nekoliko žlica vrelog mlijeka žumanjcima brzo miješajući.
zatim skinite mlijeko s vatre,pa u vrlo tankom mlazu u njega ulijte smjesu sa
žumanjcima,cijelo vrijeme miješajući.
3. Sve skupa vratite kuhati na laganu vatru,stalno miješajte dok se ne skuha gusta krema.
Kremu stavite u posudu za hlađenje,i dodajte bijelu čokoladu i 50g.maslaca. miješajte
da se dodani sastojci otope.
4. Pustite kremu da se hladi,i povremeno je promiješajte. za to vrijeme ispecite biskvit:
 Pomiješajte bjelanjke,šećer i bourbon vanilija šećer,i sve skupa istucite u snijeg. neka
snijeg ostane mekan,dakle ne istući do kraja,treba ostati polučvrst,kao krema.
5. Sada dodajte lim.koricu,ulje i vodu.malo promiješajte,pa u smjesu prosijte brašno
skupa s gustinom i praškom za pecivo. dobro promiješajte,izlijte u pleh obložen papirom
za pečenje(22x35cm),poravnajte i stavite peći na 200°C 10-ak min.
6. Na isti način ispecite i drugi biskvit. biskvite malo prohladite,odlijepite
papire,zakuhajte preljev(50ml.mlijeka,1 žlica šećera i 1 van.šećer),i kistom
premažite oba biskvita.biskviti su tanki i sočni sami po sebi,tako da im ne treba veća
količina preljeva,niti bi je mogli upiti.
7. Sada skuhajte nadjev s višnjama: Višnje sameljite u kašu štapnim mikserom.dolijte
soka iz kompota koliko je potrebno da dobijete 500ml.tekućine. U tu smjesu dodajte
šećer,prašak za puding i gustin. kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući dok ne
dobijete gust fil. kad maknete s vatre dodajte žlicu margarina ili maslaca. promiješajte.
kad se maslac otopi vrući nadjev prelijte preko prvog biskvita kojeg ste stavili u kalup.
Dok se nadjev malo prohladi i stegne,dovršite kremu od vanilije.
8. Dobro izradite mikserom samu kremu. sada dodajte 100g.margarina sobne
temp.nakidanog na komadiće. opet dobro izradite mikserom najvećom brzinom nekoliko
minuta. pred kraj dodajte mileram da se i on dobro izmiješa sa ostatkom kreme.
9. Ako se nadjev od višanja dovoljno ohladio,preko njega premažite kremu,dobro
poravnajte i poklopite drugim biskvitom,i lagano pritisnite.
10.Kao završni sloj možete umutiti 2 šlag pjene s 200ml.mlijeka,i premazati kolač,a odlično
bi odgovarala i glazura,tamna ili bijela,sljedeći put ću probati s jednom od te dvije.
11.Ako kolač pravite u obliku torte promjera 26cm,kao ja možete napraviti ovako:mjere za
biskvite i nadjev od višanja ostavite iste,a količinu kreme povećajte,ja sam radila od
ovih mjera: 1l.mlijeka 180g.šećera 6žumanjaka 3 pudinga 2 van.šećera 200g. bijele
čokolade 200g.maslaca 1 šlag pjena+100ml.mlijeka umjesto milerama. Ako
napravite ovako torta će vam biti višlja i bogatija,a malo kreme će vam ostati viška,pa
je možete iskoristiti za dekoriranje. kod mene je taj višak netragom nestao,i nije
dočekao da bude upotrijebljen za tu svrhu :)))

0 komentari:

Objavi komentar