ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

JAGODA JE KRALJICA ZDRAVLJA: Nakon ovoga je više nećete gledati kao obično voće!



Jagode koje su trenutno u jeku sezone, iznimno su pogodne za ljudsko zdravlje. Provjerite!

Sezona jagoda već je odavno počela, a njezinom neodoljivom crvenom izgledu, slatkom okusu i finom mirisu rijetko tko može odoljeti. Kad je ovo voće u pitanju ne treba se suzdržavati, uvrstite ih u svakodnevni jelovnik i imati ćete mnoge koriti od nje.

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), a upravo zbog svoje crvene boje i zanimljivog srcolikog oblika bila je simbol Venere, mitološke božice ljubavi. Jedino je voće čije se sjemenke ne nalaze unutar ploda, nego izvan njega. Svi koji vole uživati u slatkom, jagoda je idealan sastojak za njih. Dodajte ih u omiljene kolače ili ih jednostavno prelijte čokoladom ili šlagom i dobit ćete vrlo ukusnu slastica. Ono što je najvažnije kod jagoda je bezbroj pozitivnih učinaka na zdravlje jer ipak ne nosi uzalud titulu kraljice zdravlja. Sadrži čak 90 % vode, siromašna je šećerom te je prirodni antioksidans, a u 100 g sadrži svega 35 Kcal.Vrlo je bogata vitaminima C i A, vlaknima te željezom, a čak sadrži i manje količine Omega 3 masnih kiselina.

Protiv upala i za jači imunitet

Upravo je jagoda jedna od najbolji prirodnih anelgetika pa umjesto za tabletom posegnite za zdjelicom svježih jagoda i na prirodan način se riješite boli. Ona zahvaljujući protuupalnim i antibakterijskim svojstvima ublažava sve upalne procese, bolove u mišićima pa čak i snižava temperaturu. Duža konzumacija jagoda pomoći će vam kod oslabljenog imuniteta i izliječiti anemiju. Također je dobra i kod bolesti žući, jetre, reume, bubrežnog kamenca, ali i povećanog kolesterola te krvnog tlaka.

Za ljepotu

Ako vam ovi razlozi nisu bili dovoljni da posegnete za jagodama, razveselit će vas da se koriste i u postizanju savršenog izgleda. Osim što su dobre u borbi protiv viška kilograma jer ubrzavaju metabolizam, smanjuju i nakupljeni celulit, a redovita konzumacija će ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv vječnog neprijatelja većine žena. Bogate su kolagenom koji je glavni u borbi protiv bora. Upravo on vrača vašoj koži elastičnost i savršen ten. One vračaju i savršen osmijeh, ako imate zubne naslage samo ih trljajte svježim jagodama i rezultat bi vas mogao iznenaditi.

Postoje davna narodna vjerovanja kako je upravo jagoda afrodizijak. Legenda o ovom voću govori, ako dvostruku jagodu podijelite na pola i pojedete s osobom suprotnog spola, smrtno ćete se zaljubiti jedno u drugo.

Autor: M. Grubišić

0 komentari:

Objavi komentar