petak, 5. lipnja 2015.

IDETE NA MORE U HRVATSKU? Onda pročitajte OVO i dobro razmislite!Međutim, rijetki znaju da upravo banke imaju i instrument koji koriste kako bi na kursu zaradile znatno više: uvele su ‘plivajuću kursnu listu’ po kojoj za jedan euro daju tek sedam kuna ili malo iznad toga.

I to samo strancima, odnosno onima koji na bankomatima podižu novac s tekućih računa i kartica koje su izdate izvan Hrvatske.

Jedna strana državljanka je ostala zaprepaštena kad je na potvrdi bankomata ugledala kurs: Za dvije hiljade kuna dobila je 285,87 eura.
Naime, Splitska banka primjenila je kurs od tačno 6,9963 kune za euro. Malo premalo, čak i za ljetnju sezonu dranja gostiju, piše hrvatski Tportal.
Istina, prije same isplate novca bankomat joj je još jednom zatražio da potvrdi transakciju, ali turistima koji su došli sa namjerom da dobiju kune to se činilo kao logična opcija.
Ako uspiju da zaobiđu opciju transakcije na licu mjesta, troškovi im dolaze na naplatu po uobičajenom postupku – dakle, njihove matične banke konvertuju kune po nešto pristojnijem kursu.

Malo istraživanje Tportala otkrilo je da su ovaj instrument u Hrvatskoj do sada uvele tri velike banke – osim Splitske, koriste je još Privredna i Zagrebačka banka.
Izvor: novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar