Prošle godine, na odmoru u mome rodnom Imotskom, otišli smo jedne večeri
na sladoled i kavu u centar grada. Na glavnom trgu, gdje je moja strina
godinama držala gostionicu (imam prelijepa sjećanja na mirise iz kuhinje), u
kojoj se kuhalo i posluživalo jela, sad se nalazi prekrasna velika slastičarnica,
poslužuju tridesetak vrsta vrhunskih sladoleda, ali i desetke lijepih i ukusnih
kolača. Moja djeca oduševila su se baš ovakvim kolačem i nadjenuli su mu ovo
baš ime.."
Autor: Milicza
Sastojci
biskvit:
6 kom jaja
20 dag šećera
2 vanilin šećera
15 dag podravka oštrog brašna- tip 400
1/2 vrećice dolcela praška za pecivo
1 dl ulja
1 dl mlijeka
krema:
1 l mlijeka
3 kom dolcela pudinga od banane ili
vanilije ili slatkog vrhnja
10 žlica šećera
25 dag maslaca
ostalo:
nekoliko banana
20 dag čokolade za kuhanje
4-5 žlica vode
2 žlice šećera
4-5 žlica ulja
Priprema
1. Za kremu skuhajte pudinge sa šećerom na litri mlijeka. Ohladite. Izradite maslac, pa
mu dodajte hladan puding, dobro promiješajte, krema je sad gotova.
2. Za biskvit pjenasto izmjšajte jaja i šećer i vanilin šećer. Polako im dodajite ostale
sastojke.
3. Stavite peći u podmazan i pobrašnjen pleh (dim. 40×30), u zagrijanu pećnicu na
temperaturu od 180°C, probajte drvenim štapićem da li je pečeno, štapić vam mora iz
biskvita izaći potpuno čist, ali vlažan.
4. Biskvit ohladite i poškropite ga malo jače s mlijekom , ili mlijekom i rumom.
5. Na ohlađeni biskvit premažite hladnu kremu.
6. Ogulite banane, prerežite ih uzdužno, pa popola, posložite četvrtine banana po kolaču,
tako da planirate unaprijed kolike će kocke biti, jer svaka kocka na sebi bi tebala imati
po jednu četvrtinu banane.
7. Za preljev, u malu posudu stavite 4-5 žlica vode i 2 žlice šećera. Pustite da se šećer
otopi i da voda zavrije. U tu vodu sad stavite natrganu čokoladu i do kraja je otopite na
tihoj vatri, nikako ne smije zavriti, nakon toga u čokoladu stavite ulje, maknite s vatre,
miješajte dok ne dobijete glatku glazuru..
8. Žlicom prvo polijevajte banane i cijele ih "obucite" u čokoladu, to je vrlo važno, da
banane ne bi oksidirale u dodiru s zrakom. Kad ste to napravili, samo naginjite pleh na
sve strane, da se glazura rasporedi po cijelom kolaču.
9. Ostavite da se dobro prohladi.
komad kolača
fantazija od banana u komadu
Posluživanje
Kolač mi je najbolji kad ga napravim uvečer za ujutro, posebno ga pravim subotom uveče,
za nedjeljni desert.
Naravno, umjesto maslaca u kremi, možete koristiti i margarin, no je ga ne koristim, pa
recepte pišem onako kako sam ih ja pravila!
0 komentari:
Objavi komentar