petak, 12. lipnja 2015.

Domaci Jaffa Keks


Ne znam koliko vi volite jaffa keks ali ja znam da u nasoj kuci je jedan od omiljenih keksova. Probala sam nekoliko puta praviti po razlicitim receptima ali ovaj je zaista najslicniji  ukusu orginalnih keksica.


Sastojci 
Sastojci za Biskvit
2 Jaja
60 g Secera
60 g Brasna
30 g Neslanog putera,istopljenog

Zele
160 ml Juice po zelji ja sam koristila od nara/sipak (narandza,visnja,..)
1 kaska secera
1 kaska Zeletine(ja sam koristila govedu) ili 2 listica ako koristite tu vrstu
150 g Tamne ili mlijecne cokolade

Priprema
1.

Staviti juice po zelji(ja sam stavila nar/sipak)u serpicu sa secerom da prokuha dok se secer ne istopi.U meduvremenu otopiti zelatinu sa malo hladne vode pa dodati u sok i otopljeni secer i promjesati.

2.

Istresti u oblozenu tepsiju sa celofanom (mozete manju da vam bude zele malo deblji) i staviti u frizider da se stegne.
Zagrijati rernu na 180 C i podmazati kalup za muffin.Ja sam koristila 2 jer mi je bilo dovoljno za 24 komada Jaffa keksa.

3.

Staviti jaja i secer u zdjelu pa mutiti oko 5 minuta dok jaja ne budu svjetlo zuta i gusca. Polako dodati brasno  i rucno kuhacom mjesati.Dodati istopljeni puter i ujednaciti smjesu(rucno).

4.
Smjesa treba da bude ovako rjeda.

5.

Staviti po jednu kasku smjese u kalup od muffin-a tako da imate 24 komada.

6.

 Peci u rerni 7-10 minuta i kad ih izvadite ostaviti da se  malo ohlade prije nego sto ih izvadite da se nebi slomile.

7.

Izvaditi zele iz frizidera i malim okruglim kalupom obruca 4 cm vaditi male kruzice i stavljati na biskvit.

8.

Kad ih stavite na biskvit preliti istopljenom cokoladom. Ja uzmem kasku pa predem preko zelea i onda ih rukom okrecem da se cokolada razlije.

9.

Ukrasiti sa malo extra cokolade ili vilicom pritisniti dok se cokolada nije jos stvrdla. Staviti u frizider da se cokolada stegne i posluziti.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar