ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Bakina fina pita s trešnjama,grizom i vrhnjem...


Fina,mekana starinska pita-slična kao što su nam naše bake i mame radile
KOH može s voćem,a i samo s grizom...dvije vrste vrhnja slatko i kiselo
"daju"ovoj fantastičnoj piti svježinu,i još je bolja drugi dan,kad trešnje
"puste"svoj sok i još dodatno "navlaže biskvitno -griz tijesto...

Autor: mak63


Sastojci 6 osobe

GRIZ-BISKVIT;
5 svježih i po mogućnosti domaćih
jaja
150g. šećera
1 vrećica vanilin-šećera
200g. griza-pšenične krupice
2/150ml. čašice kiselog vrhnja
1/2 čašice slatkog vrhnja
1/2 vrećice praška za pecivo

NADJEV-PUNJENJE;
600-700g. svježih i sočnih očišćenih trešanja

Priprema
1. Pjenasto miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom,sve dok se šećer ne otopi ,pa
dodajte slatko i kiselo vrhnje,griz u kojem ste pomiješali prašak za pecivo,i na kraju
čvrsto tučenih snijeg od malo posoljenih bjelanjaka.
2. Dobiveni biskvit s grizom,stavite u zamašćen kalup pospite lagano s grizom,složite
očišćene trešnje-lagano ih "utiskujući u biskvit- i pecite na laganoj vatri 170-180C
cca-30 minuta,ako primjetite da vam u tijeku pečenja tamni kolač pokrijte s alfolijom i
nastavite peći.
Posluživanje
gotov kolač,malo prohladite,izrežite ga na željene kocke i pospite sa šećerom i vanilin
šećerom.. kolač možete raditi i s višnjama,jer im je sezona,ja sam za vikend radila za
jedan rođendan i čini mi se da je još bolja pita s višnjama;)))

0 komentari:

Objavi komentar